In maart kreeg de voormalig Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble een hoge koninklijke onderscheiding uit Nederland. Nu blijkt dat kosten noch moeite daarvoor zijn gespaard: minister Hoekstra charterde er zelfs een privéjet voor.
Dat blijkt uit de declaraties van het ministerie van Financiën. Minister Hoekstra declareerde 11.750 euro voor het gebruik van een privéjet waarmee hij met een delegatie vanuit Brussel naar Berlijn vloog en de volgende dag van Berlijn naar Amsterdam.
Lintje van Dijsselbloem
Hoekstra moest zo nodig voor een kort bezoek naar Berlijn om daar onder andere Wolfgang Schäuble in het zonnetje te zetten. Voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had een lintje voor de Duitser geregeld vanwege zijn rol in de eurocrisis.
Daarin stelde Schäuble zich hard op naar probleemlanden en maande hen keer op keer tot fiscale degelijkheid. In eigen land staat Schäuble bekend om 'de zwarte nul', wat symbool staat voor een begroting waarbij er geen cent meer uitgaat dan erin komt.
In Berlijn heb ik Dr. Wolfgang Schäuble de Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt voor zijn jarenlange toewijding aan een gemeenschappelijk en veerkrachtig Europa en zijn inzet voor de stabiliteit van de #Eurozone. https://t.co/mXy2uNYMnm pic.twitter.com/55viOfPQ0d
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) March 14, 2018
Noodgreep met Nederlands belastinggeld
Toch mocht het eren met een koninklijke onderscheiding wel wat Nederlands belastinggeld kosten. Hoekstra vloog met een delegatie van vier personen naar Berlijn vanuit Brussel in een privéjet.
Dat was een noodgreep, legt een woordvoerder uit. Op 13 maart was er een overleg van Europese ministers van Financiën in Brussel en het was niet duidelijk hoe laat dat klaar zou zijn. Er is geprobeerd om de reis gewoon met lijnvluchten te maken, maar 'de logistieke puzzel viel niet te leggen', aldus de woordvoerder.
Meer te doen in Berlijn
Hoekstra wilde per se die avond al in Berlijn zijn voor een kennismakingsgesprek met de toekomstig minister van Financiën van Duitsland, Olaf Scholz, en een andere beoogd minister. Het gesprek met Scholz werd uiteindelijk alsnog verzet naar een dag later.
Bovendien, benadrukt de woordvoerder, stond er ook nog een keynotespeech van Hoekstra op het programma op 14 maart en een aantal gesprekken met journalisten en ambassadepersoneel.
Op tijd terug voor Nieuwsuur
Nadat Schäuble de versierselen opgespeld kreeg, moest de minister ook weer met spoed - en dus met dezelfde privéjet - terug, om zo ruim op tijd aan te kunnen schuiven bij Nieuwsuur.