Bijna negenhonderd oma's én opa's breiden de afgelopen jaren sjaals en mutsen voor Granny's Finest, die onder andere verkocht werden in de Bijenkorf. Aan het avontuur komt nu een einde. "We zijn helaas genoodzaakt om te stoppen...wat zonde. Bedankt voor de mooie samenwerking."
In een afscheidsbrief, in handen van RTL Z, schrijft het team aan alle 'grannies': "Tot ons verdriet heeft het bestuur ons onlangs geadviseerd om faillissement aan te vragen. Dit betekent dat het mooie avontuur van Granny's Finest helaas genoodzaakt is om te stoppen."
De breiende opa's en oma's worden bedankt voor zeven mooie jaren. "Lieve grannies: onwijs bedankt voor al jullie prachtige breisels, jullie inzet en enthousiasme. Zonder jullie was er geen Granny's Finest geweest. Met elkaar hebben we een fantastische tijd gehad, hebben we veel geleerd en bovendien gelachen."
Breien tijdens de 50PlusBeurs. (Foto: Granny's Finest)
Hoge kosten en langzaam productieproces
In de brief staat dat het bedrijf 'de afgelopen maanden niet haar beste tijd heeft gehad'. Het team geeft een aantal verklaringen waarom Granny's Finest het niet gehaald heeft: het is een seizoensgebondenproduct, er was weinig werkkapitaal, hoge logistieke kosten, vanwege het handwerk een relatief langzaam productieproces en breed assortiment waardoor er veel voorraad nodig was.
Mede-oprichter Niek van Hengel wil hier 'in het belang van het proces' niets over kwijt. Hij zegt dat er offiicieel nog geen faillissement is aangevraagd. De webshop is nog in de lucht. De andere oprichter, Jip Pulles, wil evenmin iets kwijt. Ook de twee bestuurders van de stichting waren niet bereikbaar voor commentaar.
Het afscheidsfilmpje dat voor de bijna 900 vrijwilligers werd gemaakt.
Eenzaamheid tegengaan
Hij bedacht Granny's Finest, dat zowel geregistreerd staat als een stichting is zonder winstoogmerk als een bedrijf, ooit als afstudeerproject. Dat ze ermee stoppen komt wel hard aan, zegt Pulles. "We wilden hier echt iets moois van maken, maar ik denk vooral aan die 850 oma's die op straat staan en de impact die een faillissement zal hebben op hun levens."
Granny's Finest startte in 2011 met twintig breiende oma's in Amsterdam. Het idee was om bejaarde vrouwen in buurthuizen sjaals, mutsen en hoofdbanden te laten maken, om ze zo een dagbesteding te geven en de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
Granny's Finest zorgde voor de wol en de patronen. De oma's kregen geen geld voor het breien. Sjaals worden verkocht voor zestig euro, omslagdoeken voor 134 euro en mutsen voor bedragen tussen de 40 en 50 euro.
Het interieur van de pasgeopende winkel in Rotterdam. (Foto: Granny's Finest)
Webshops, winkels en breiclubs
Al snel werd gestart met een webshop en winkels. Twee jaar later kwamen er breiclubs bij in andere steden, waaronder Den Haag en Utrecht. In 2015 waren er meer dan zestig winkels in Nederland en België die de breisels verkochten, waaronder de Bijenkorf.
Vorig jaar waren er bijna 850 breiende oma's en een handvol opa's. In het centrum van Rotterdam werd een winkel geopend.
Doorgaan tot de wol op is
Het team van Granny's Finest hoopt niet dat alle vrijwilligers er nu mee ophouden. "Wij hopen dat jullie contact, ontmoetingen en vriendschappen zullen voortbestaan, in welke vorm dan ook. Wellicht kunnen jullie je aansluiten bij het Nationaal Ouderenfonds of breien voor een goed doel."
Maar bij Laurens Nijeveld, een woonzorglocatie voor ouderen in de wijk Ommoord in Rotterdam waar het avontuur van Granny's Finest ooit begon, hebben de breiers hier geen gehoor aangegeven.
"Een jaar geleden is Granny's Finest hier al gestopt en helaas zijn veel mensen toen ook gestopt met breien", zegt een medewerker. "Ze wilden het toch wel ergens voor doen en niet zomaar wat in elkaar zetten." Bij ontmoetingencentrum Prinsenhof in Rotterdam vertelt een vrijwilliger dat ze doorgaan met breien 'tot de wol op is, dan stoppen we'.