Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Geslaagd, maar nu? Met deze studies verdien je het meeste geld

Wordt deze jongen later tandarts of cultureel antropoloog? Beeld © ANP

Je hebt net het verlossende telefoontje gehad van je mentor: geslaagd! Nu even een paar weken vakantie en dan vol goede moed beginnen aan het studentenleven. Maar hoeveel ga je straks verdienen als je klaar bent met die nieuwe studie? Wij zetten het op een rijtje.

Waarschijnlijk heb je je maanden geleden al ingeschreven voor een vervolgstudie. Of dat nu op een studie op het mbo, hbo of de universiteit wordt, spannend is het zeker. Want heb je eigenlijk wel de juiste studiekeuze gemaakt? Dat weet je waarschijnlijk pas over een paar maanden. Maar of je er een goede boterham mee gaat verdienen, kun je nu al weten.

Tandarts

Heb je met je verse vwo-diploma in de pocket gekozen voor tandheelkunde? Dan verdien je, als je geen studievertraging oploopt, over zes jaar de jackpot. Met een bruto startsalaris van 5330 euro per maand staat de opleiding tot tandarts bovenaan de lijst met beste startsalarissen voor afgestuurde wo'ers.

Dat is ruim 2000 euro meer dan wat studenten International Business en Geneeskunde krijgen als startsalaris, berekende het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Dat brengt ieder jaar de Keuzegidsen uit voor studenten.

Alfa is armoede

Heb je gekozen voor een alfastudie, maar wil je later toch graag heel rijk worden? Krab je dan nog meer eens achter de oren, want de startsalarissen van onder meer kunstgeschiedenis, culturele antropologie, geschiedenis en kunst- en cultuurstudies zijn zeer mager. 

Miniatuurvoorbeeld

De best betaalde hbo-studie levert zelfs meer dan 800 euro per maand meer op dan de slechtst betaalde universitaire studie. Vooral in de techniek zijn de startsalarissen fors. Niet heel vreemd, aangezien daar de vraag naar personeel op dit moment groot is. Ook de alfa's op het hbo horen tot de kleinverdieners. 

Miniatuurvoorbeeld

Mbo: technici gezocht

In tegenstelling tot de bruto maandsalarissen, heeft het CHOI voor mbo'ers gekeken naar de uurlonen van beroepen. Het gaat om mbo niveau 3 en 4, anderhalf jaar na het behalen van het diploma.

Ook hier is duidelijk dat er in de techniek goed geld kan worden verdiend. Banen in de procestechniek, zoals machine-operator, servicemonteur of ploegleider in een fabriek, leveren de meeste euro's op.

De laagste salarissen vind je in de winkelstraat. In bakkerijen, kapsalons en winkels schuren de salarissen tegen het minimumjeugdloon aan van 21-jarigen. Niet heel vreemd, aangezien mbo'ers meestal op hun zestiende beginnen met hun opleiding en dus rond hun twintigste al werken.

Schrik je van de lage bedragen? Het minimumuurloon voor volwassenen is hoger: 9,11 euro bij een werkweek van veertig uur. 

Miniatuurvoorbeeld

Switchen van studie

En denk je nu: 'Shit, met mijn studie word ik nooit miljonair'? Je kan nog switchen, als je je tenminste voor 1 mei hebt aangemeld voor je oorspronkelijke studiekeuze. Voor mbo’ers is dat 1 april.

Wie nog geen studiekeuze heeft gemaakt, kan niet overal meer terecht. Zo is inschrijven voor een opleiding met loting, de zogenoemde numerus fixus, niet meer mogelijk. Ook mogen opleidingen studenten weigeren.

"Als je switcht binnen dezelfde instelling, wordt dat redelijk soepel behandeld. Switchen naar een andere instelling is soms lastiger, maar je hebt daar wel recht op", legt Frank Steenkamp, directeur van CHOI, uit.