Ahold koopt Delhaize

Supermarktreus der lage landen: Ahold koopt Delhaize

24 juni 2015 07:55 Aangepast: 06 september 2015 20:24
Beeld © ANP

Supermarktconcern Ahold neemt haar Belgische branchegenoot Delhaize over. Dat hebben de twee bedrijven, die zelf spreken over een fusie, vandaag bekendgemaakt. Ahold-topman Dick Boer wordt de bestuursvoorzitter bij het bedrijf dat Ahold Delhaize gaat heten.

De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf in handen. Aandeelhouders van Delhaize krijgen omgerekend 90 euro voor hun aandeel, gisteren sloot het aandeel Delhaize op 88 euro. Door de overname verwachten Ahold en Delhaize per jaar 500 miljoen euro te besparen, drie jaar nadat die helemaal voltooid is. Voordat dit zover is moet er wel eenmalig 350 miljoen euro aan kosten gemaakt worden. 

ZIE OOK: Wat betekent fusie Ahold-Delhaize?

De twee bedrijven verwachten dat de overname halverwege volgend jaar een feit is, als toezichthouders en aandeelhouders instemmen. Frans Muller, de Nederlandse voorman van Delhaize, gaat het ineenvlechten van de twee bedrijven coördineren. Behalve topman Dick Boer levert Ahold ook de financieel topman aan het nieuwe bedrijf, huidig financieel directeur Jeff Carr.

Door de overname ontstaat een van de grootste supermarktketens ter wereld en de grootste in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten en 375.000 werknemers en bedient naar eigen zeggen 50 miljoen klanten per week. Het hoofdkantoor van het nieuwe bedrijf kom tin Nederland, het Europese hoofdkwartier komt in Brussel. Delhaize blijft als merk in België bestaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore