Ahold neemt Delhaize met name over om te kunnen groeien op de Amerikaanse markt. Het Nederlandse supermarktconcern heeft al sterke posities aan de oostkust van het land en kan de 'witte vlekken' invullen met de winkels die het Belgische bedrijf daar exploiteert. Dat stelden analisten woensdag. Voor de Nederlandse consument zal er weinig veranderen, aldus kenners.
De aandelen in de combinatie, die Ahold Delhaize gaat heten, komen voor circa 61 procent in handen van de aandeelhouders van de Zaanse grootgrutter. De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel dat ze bezitten 4,75 aandelen Ahold, waarmee Delhaize gewaardeerd wordt op circa 9,3 miljard euro. Het is de grootste overname in de sector in bijna tien jaar.
De marktvorsers zien de overname zowel als een vlucht naar voren als een verstandige defensieve zet van Ahold. In Nederland heeft Ahold met zijn marktaandeel van 34 procent geen ruimte meer om te groeien en bovendien is de concurrentie in de afgelopen jaren flink toegenomen. In België, waar in 2011 de eerste Albert Heijn werd geopend, stoot de combinatie Ahold Delhaize de huidige marktleider Colruyt van de troon.
Koelkast
Volgens analist Fernand de Boer van Petercam wordt Ahold Delhaize vrijwel overal aan de Amerikaanse oostkust leidend. ,,Het is niet zo relevant op welke plek in de landelijke ranglijst ze komen. Je moet kijken naar de regio's waar ze actief zijn''. Ahold Delhaize moet het in de VS, waar al een overnamegolf op gang is gekomen, opnemen tegen onder meer marktleider Wal-Mart, Kroger en Safeway.
Ahold gaf aan vanaf het derde jaar na de afronding van de transactie, voorzien medio 2016, op een jaarlijkse kostenbesparing van 500 miljoen euro te rekenen. Om die vruchten te kunnen plukken is eerst eenmalig een uitgave van 350 miljoen euro nodig. ,,Vooral aan de achterkant, dus zaken als inkoop en logistiek, is veel voordeel te behouden'', aldus De Boer.
Vooralsnog is onduidelijk of en hoeveel banen er zullen verdwijnen door de transactie. Vakbond CNV voorziet op korte termijn geen banenverlies in Nederland, terwijl FNV denkt dat de Belgische bonden erop aan zullen dringen dat de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de samensmelting in de koelkast wordt gezet.