Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vakantie geboekt? Door hogere olieprijs moet er soms bijbetaald worden

Een vliegtuig landt op Sint Maarten. Beeld © ANP

Vakantie geboekt en betaald en dan toch nog een rekening krijgen van 160 euro voor de brandstoftoeslag vanwege stijgende olieprijzen. In België gebeurt het. De regels in Nederland zijn anders, maar voor verre reizen kan het gebeuren dat je na het boeken moet bijbetalen.

Wie zijn vakantie bij een Belgische reisorganisatie heeft geboekt, kan zomaar een paar tientjes duurder uit zijn. Vanwege de stijgende olieprijs belasten TUI en Thomas Cook hun reizigers met een brandstoftoeslag.

Voor een gemiddeld gezin kunnen de extra kosten oplopen tot ruim 160 euro, berekende de Belgische krant De Standaard. "De prijzen van de vliegvakanties worden in het begin van het seizoen berekend. Daarna worden de prijzen constant gemonitord, en als de olieprijzen boven een bepaalde drempel stijgen, ook aangepast’, legt een woordvoerder van Thomas Cook uit aan het dagblad. Naast Thomas Cook verhoogt ook TUI de prijs van een reeds geboekt ticket.  

Onverwachte brandstoftoeslag

Nederlandse vakantiegangers die hun reis al geboekt hebben hoeven zich geen zorgen te maken. Thomas Cook en TUI zijn ook in ons land actief, maar heffen geen onverwachte brandstoftoeslag.

"TUI garandeert haar reizigers die al een zonvakantie in Europa geboekt hebben, dat zij geen naheffingen krijgen vanwege gestegen brandstofprijzen. Die brandstof wordt van te voren al ingekocht, via het zogenoemde ‘hedgen’, om zo prijszekerheid te bieden aan onze klanten", verklaart Petra Kok van TUI Nederland. 

"Een onverwachte prijsstijging is heel vervelend voor mensen die hun reis al geboekt hebben", reageert Hanita van der Meer, van Thomas Cook. Voorheen voerden Nederlandse reisorganisaties ook weleens een brandstoftoeslag in. Inmiddels niet meer, weet zij.

Verschil Europa en daarbuiten

Dat betekent dat Nederlandse reizigers naar een Europese bestemming zeker weten dat hun ticketprijs niet meer verandert na het boeken. Ook een daling van de olieprijs heeft dan geen gevolgen. 

Bij een bestemming buiten Europa verandert de zaak. "Bij verre reizen en stedenreizen ligt dat anders en volgen we het beleid van de grote lijndienstmaatschappijen", vertelt TUI-woordvoerder Kok. 

Weigeren? Dan gaat reis niet door

De luchtvaartmaatschappij hanteert daarbij wel de voorwaarden die branche-organisatie ANVR met de Consumentenbond afsprak. "Die bepalen dat je uitsluitend een verhoging mag doorbelasten buiten 6 weken voor vertrek, wanneer de hele reissom betaald is, of buiten 20 dagen voor vertrek wanneer de reissom nog niet helemaal betaald is", aldus Kok. 

Miniatuurvoorbeeld

Voor vluchten binnen Europa geldt een prijsgarantie. Bij verre reizen kan de prijs wel stijgen. (Foto: ANP)

Ook luchtvaartmaatschappijen als Transavia en KLM volgen de richtlijnen van de ANVR. Je mag een eventuele prijsverhoging trouwens wel weigeren, maar dan gaat de reis ook niet door. 

Luchtvaartmaatschappijen die niet bij de ANVR zijn aangesloten zouden in elk geval in hun algemene voorwaarden een prijswijzigingsbeding moeten hebben staan. Ontbreekt dat? Dan mogen zij de prijs van geboekte tickets sowieso niet verhogen.

Vliegtickets wel duurder

Opluchting dus, voor reizigers die hun tickets al lang en breed binnen hebben. Maar dit betekent niet dat vliegtickets in het algemeen niet duurder worden. Het CBS becijferde vorige week nog dat reizen nu wat prijziger is dan een jaar eerder.

Bovendien verlaagde de internationale brancheorganisatie IATA vorige week maandag haar winstprognose voor de gezamenlijke sector tot 33,8 miljard dollar. Luchtvaartmaatschappijen hebben te maken met stijgende brandstofkosten door de oplopende olieprijzen en hogere kosten voor personeel. Het ligt voor de hand dat vliegtickets daardoor duurder worden. 

Dit is een artikel van