Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Weer sjoemelsoftware: Mercedes roept 774.000 diesels terug

De inmiddels vertrokken topman Dieter Zetsche bij de presentatie van de Mercedes C-klasse. Beeld © EPA

Na opdracht van het Duitse ministerie van Transport roept Mercedes-moederbedrijf Daimler 774.000 dieselauto's terug in Europa wegens mogelijk gesjoemel met uitstootgegevens.

De enorme terugroepactie draait om verdachte testgegevens van de auto's. Net als bijna drie jaar eerder bij branchegenoot Volkswagen zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Software herkent wanneer de auto wordt getest, waarna bepaalde systemen in werking treden of juist worden uitgeschakeld.

Vito en C-klasse

Het gaat om onder meer de Mercedes Vito en de Mercedes C-klasse. Ongeveer een derde van de betreffende auto's rijdt rond in Duitsland, verder zijn geen gegevens over de verdeling bekend.

Daimler laat weten "in het hoogste tempo" aan de slag te gaan om de voertuigen te repareren. Mercedes-Benz Nederland reageerde niet direct op verzoeken om een toelichting. 

'Onschuldig'

Waar Volkswagen schuld heeft bekend en al 26 miljard euro aan onder meer boetes en terugroepacties heeft afgetikt, zegt Daimler onschuldig te zijn.
 
Ondertussen wordt ook topman Rupert Stadler van Volkswagen-dochter Audi onderzocht vanwege de emissiefraude. Maandag vond een huiszoeking bij hem een andere topmanager van Audi plaats.