Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Investeerder Gilde wilde Leapp niet meer financieren

Beeld © Leapp

Investeringsmaatschappij Gilde kondigde in 2015 aan de groei van Leapp te financieren, maar nog geen drie jaar later gaat de stekker eruit. De winkelketen die opgelapte tweedehands Apple-producten als iPhones verkoopt, is failliet verklaard. Wat ging er mis?

Winkelketen Leapp werd in 2011 opgericht door ondernemer Rogier van Camp. Het bedrijf begon aanvankelijk als webwinkel, maar opende een jaar later ook een fysieke winkel. In de vier jaar daarna groeide Leapp langzaam maar zeker uit tot 10 winkels.

Sprong voorwaarts

In de herfst van 2015 nam investeringsmaatschappij Gilde Equity Management onder leiding van managing partner Gerhard Nordemann een meerderheidsbelang in het jonge bedrijf. Daarmee nam Leapp een enorme sprong voorwaarts. Met geld van Gilde zou de internationale groei van de onderneming worden gefinancierd, beloofde de investeringsmaatschappij uit Houten destijds.

Die groei ging inderdaad snel. In sneltreinvaart werd het aantal winkels uitgebreid van 10 tot de huidige 24. Naast Nederland opende Leapp vestigingen in België en Duitsland. Het aantal medewerkers steeg tot 170.

Oplopende verliezen

Mede dankzij de stijgende belangstelling voor het duurzame hergebruik van artikelen, wist Leapp bovendien veel aandacht te genereren. Het bedrijf won verscheidene prijzen en verscheen regelmatig in de media.

Maar de snelle groei ging gepaard met snel oplopende verliezen. Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat het verlies in in 2015 nog beperkt bleef tot 1,5 miljoen euro. Maar in 2016 bedroeg dat bijna 4,5 miljoen euro. Cijfers over 2017 heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt.

Boekhoudkundige problemen

Opmerkelijk is dat de jaarrekening van 2016 geen goedkeurende verklaring van de externe accountant kreeg. In de begeleidende brief schrijft accountant Adrie Phiferons van Van de Graft Accountants dat er als gevolg van problemen bij de invoering van een nieuw geautomatiseerd voorraadsysteem onvoldoende controle-informatie over de voorraden was, om een oordeel te geven.

Naast de verliezen en de boekhoudkundige problemen was er ook kritiek op de verkoop van tweedehands elektronica, zoals telefoons. Begin dit jaar wees de Consumentenbond in een onderzoek op de nadelen. Zo zouden de telefoons vaak versleten zijn, en helemaal niet zoveel goedkoper.

Faillissement

In een verklaring wijt oprichter Van Camp het faillissement aan de 'explosieve groei', waardoor volgens hem behoefte ontstond aan nieuwe financiering. Aandeelhouder Gilde wilde die vervolgfinanciering blijkbaar niet meer op tafel leggen.

Waar het precies misging, kan curator Kees van de Meent nog niet zeggen. "Onze eerste prioriteit ligt bij het realiseren van een doorstart." Er hebben zich al kandidaten gemeld, maar het is onzeker of dat leidt tot serieuze biedingen, aldus Van de Meent, die eerder ook betrokken was bij de afwikkeling van de failissementen van boekhandelsketen Polare en warenhuisgigant V&D.

Gilde moet verlies nemen

Volgens de curator heeft Gilde wel daadwerkelijk geïnvesteerd in de groei van Leapp. "Gilde is niet alleen eigenaar van 53 procent in de houdstermaatschappij van Leapp, maar heeft ook geld ter beschikking gesteld in de vorm van leningen. Daardoor heeft Gilde een vordering op de failliete boedel. Maar omdat het achtergestelde leningen zijn, zal Gilde zijn verlies moeten nemen."

Uit de jaarrekening blijkt dat Gilde in 2017 een aanvullende, achtergestelde lening van 4,5 miljoen euro verschafte. ABN Amro verruimde het krediet met één miljoen euro.

Geldkraan dicht

Van de Meent weet niet waarom Gilde de geldkraan uiteindelijk dichtdraaide. "Ik heb nog geen contact gehad met Gilde, omdat alles nu gericht is op een doorstart. Maar daarna zal ik die vraag uiteraard stellen, omdat ik wil begrijpen hoe dat is gegaan."

Gilde Equity Management wil geen commentaar geven op het faillissement van Leapp.

Lees ook: Telefoonverkoper Leapp failliet, klanten in onzekerheid