Ga naar de inhoud
Geld & Werk

Bespaartip: neem zelf navigatie en kinderzitje mee voor huurauto

Beeld © Getty

Wie op vakantie een huurauto nodig heeft en bang is om te verdwalen, kan beter een navigatiesysteem van thuis meenemen. Ook een kinderstoeltje nieuw kopen is vaak goedkoper dan twee weken huren.

Je vliegtuig is geland, je koffer is aangekomen, de huurauto staat klaar: de vakantie kan beginnen. Uiteraard heb je weken geleden al een goede deal gesloten, waardoor je niet teveel betaalt voor de auto.

Toch is de kans groot dat je alsnog veel duurder uit bent als je verleid wordt een paar extra's te nemen. De grootste melkkoe van de autoverhuurders is namelijk de stoelverhoger voor kinderen, blijkt uit onderzoek van vliegticketvergelijker Tix.nl.

Miniatuurvoorbeeld

De prijzen van extra's bij een huurperiode van 14 dagen in de zomer van 2018. (bron: Tix.nl)

Kinderstoeltje meenemen

Met een beetje pech kost twee weken huren van een verhoger drie keer zo veel als een nieuwe kopen. In de winkel kost zo’n zitverhoger met rugleuning ongeveer 40 euro. In Spanje ben je bij de gemiddelde verhuurder ruim 80 euro kwijt.

Het loont daarom om goed te vergelijken, want de tarieven tussen de verhuurders verschillen enorm. Soms zijn extra's bij de ene maatschappij tien keer zo duur als bij de andere. Sixt en Hertz komen als dure verhuurders uit de test. Het Portugese Best Deal als goedkope.

Nog beter: neem  gewoon zelf een stoeltje mee, want bij onder meer EasyJet, KLM, Transavia en Ryanair mag je voor ieder reizend kind gratis een autostoeltje meenemen.

Navigeren op je eigen navigatie

Dat geldt ook voor een navigatiesysteem. Die gooi je gemakkelijk in je handbagage en het scheelt een hoop geld. Zo betaal je in Frankrijk en Italië gemiddeld ruim 150 euro voor twee weken huren.

Heb je geen navigatiesysteem? In de hele Europese Unie kun je kosteloos roamen, zodat navigeren op je telefoon niets extra hoeft te kosten. Bang dat je databundel snel op is? RTL Z zocht eerder uit welke met welke gratis navigatieapps je offline de weg kan vinden.

Griekenland

Waar je in Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje veel geld kwijt bent aan extra's, zijn de autoverhuurders in Griekenland een stuk voordeliger. Babyzitjes en kinderstoeltjes zijn tientallen euro's goedkoper. En ook een navigatiesysteem is in Griekenland half zo duur als in Frankrijk en Italië.

Lees ook: Met deze apps bespaar je geld op vakantie