Ga naar de inhoud
Geld en Werk

We sparen wel, maar niet genoeg

Beeld © Getty

Een appeltje voor de dorst is belangrijk en 86 procent van de Nederlanders spaart. Toch heeft 40 procent niet genoeg voor een goede financiële buffer en dus niet genoeg spaargeld voor tegenvallers.

Hoe ouder, hoe beter de financiële buffer, blijkt uit onderzoek van fintechbedrijf Savedo, dat ruim 1000 Nederlanders vroeg naar hun spaargedrag. Zo zegt 58 procent van de 60-plussers zelfs een goede buffer te hebben, maar ook meer dan de helft van de jongeren onder de dertig zegt dat er genoeg vet op de botten zit.

Aan de andere kant: vier op de tien Nederlanders hebben onvoldoende spaargeld en daarmee zijn ze kwetsbaar voor tegenvallers.

Miniatuurvoorbeeld

Een goede buffer is overigens voor iedereen anders. Zo doet iemand met een oude auto er goed aan een grotere financiële buffer hebben. Op de site van het Nibud kun je berekenen hoeveel je zelf achter de hand moet houden.

Financiële buffer

Hoeveel moet een doodnormaal gezin eigenlijk achter de hand houden? Als voorbeeld pakken we het gezin van Matthias en Milou, allebei 42 jaar oud, die twee kinderen hebben die nog op de basisschool zitten. Gezamenlijk verdienen ze zo'n 4000 euro netto per maand.

Het gezin woont in een koophuis van 275.000 euro, rijdt in een ruime middenklasser en heeft op dit moment 15.000 euro op de spaarrekening staan. Maar is dat voldoende?

Nee, zegt het Nibud. Ze komen zelfs behoorlijk tekort! Matthias en Milou zouden 26.700 euro aan buffer moeten hebben. Meer dan de helft van die buffer moet gebruikt kunnen worden voor het vervangen van de auto. Ze zouden maandelijks 400 euro opzij moeten zetten.

Iets meer gespaard

Bijna driekwart geeft toe dat sparen een veilig gevoel geeft. We hebben vorig jaar dan ook ons leven een klein beetje gebeterd, want 37 procent van de ondervraagden zegt in 2017 meer gespaard te hebben dan in 2016.

Dat is iets meer dan de 31 procent die zegt dat er vorig jaar minder naar de spaar-, beleggings- of depositorekening is overgeboekt.

Zonder spaargeld geen koophuis

Jongeren zonder financiële buffer zijn zich er wel bewust van dat ze een probleem hebben als de apk duurder uitvalt of plots de wasmachine stukgaat. Een derde van hen schaamt zich zelfs voor het feit geen spaarrekening te hebben.

Het is te hopen dat die schaamte uiteindelijk wordt omgezet in actie, want het is juist voor jongeren steeds belangrijker om voldoende spaargeld te hebben. Het Nibud adviseert om zeker tien procent van het netto maandinkomen opzij te zetten.

Zonder een grote buffer is het inmiddels onmogelijk om nog een huis te kopen. De kosten koper moeten immers uit eigen zak betaald worden. Ook als je fors overbiedt, zul je met alleen een hypotheek geld tekort komen.

Sparen in het buitenland

Savedo fungeert als tussenpersoon voor buitenlandse banken en biedt buitenlandse deposito’s met een net iets hogere rente aan in Nederland. Je zet je geld dan weg op bij een buitenlandse rekening. Binck Bank doet iets soortgelijks. Eerder dook RTL Z in de kleine lettertjes van die producten en concludeerde dat ze veilig zijn.

Veel moeten we er nog niet van hebben, want Nederlanders zijn traditionele spaarders met een normale spaarrekening dus. Slechts 17 procent durft te beleggen. Het aantal mensen met een spaardeposito - hier staat je geld voor langere tijd vast tegen een hoger rentepercentage - is met 11 procent zelfs nog lager.

Moeite met sparen? Zo lukt het wel:

Bron: RTL Z / Gert-Jan Verstegen