Geld en Werk

Gebrekkig nieuwbouwhuis? Zo hou je de bouwer aan afspraken

05 juni 2018 16:24 Aangepast: 05 juni 2018 21:02
De bezichtiging van een nieuwbouwhuis. Beeld © ANP

Eindelijk heb je de sleutel gekregen van je pasgebouwde droomhuis. Domper: er blijkt van alles mis te zijn. Hoe krijg je de bouwer zover dat hij de boel netjes aflevert?

Kopers van nieuwbouwwoningen moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis scherp letten op fouten en gebreken, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag. Het aantal gebreken steeg vorig jaar fors ten opzichte van de crisisjaren. Nieuwbouwhuizen hebben 40 procent meer mankementen dan vijf jaar geleden. 

Meer juridische conflicten

Meestal komen de koper en verkoper er samen wel uit na het opmaken van het opleveringsrapport, weet Hans André de la Porte, woordvoerder bij VEH. Maar met het stijgen van het aantal gebreken, stijgt ook het aantal juridische conflicten, verwacht directeur Monika Chao-Duivis van het Instituut voor Bouwrecht

Juridisch getouwtrek voorkomen kan door de vijfprocentsregeling te gebruiken. Dat is een wettelijk recht, dus dat mag je sowieso doen als koper. De aannemer krijgt zijn laatste betalingstermijn pas als alle gebreken verholpen zijn. 

Zo werkt de vijfprocentsregeling:

Bij de vijfprocentsregeling betaal je het restant van de koopsom niet direct aan de verkoper, maar laat je een notaris die laatste vijf procent voor drie maanden 'in depot' houden. 

De aannemer kan je ook een bankgarantie geven. Dan staat de bank garant voor 5 procent van de koopsom, als de bouwer zijn afspraken niet netjes nakomt. 

Dan moeten die gebreken wel genoteerd staan in het opleveringsrapport. Het is dus verstandig om een bouwkundige mee te nemen naar je oplevering. "Jij hebt waarschijnlijk alleen oog voor je nieuwe prachtige uitzicht, maar die bouwkundige ziet alleen het raam en wat er eventueel aan het kozijn mankeert", aldus André de la Porte. 

Andere aannemer

Na drie maanden nog niet tevreden? Dan moet je de notaris schriftelijk laten weten hij nog niet alles moet betalen. Het resterende bedrag blijft wel geblokkeerd. Je kunt je geld dus niet terugkrijgen en op zoek gaan naar een andere aannemer. 

Kom je er dan nog niet uit met de bouwer? Dan heb je grofweg twee mogelijkheden, somt Chao-Duivis op. "Of je kiest voor arbitrage, of voor de gewone rechter. Dat is aan de consument, de koper." Bouwers zijn meestal aangesloten bij een instantie die het oplossen van conflicten via arbitrage verzorgt.

Neutraal

Bij het tekenen van het koopcontract bepaal je al standaard hoe je eventuele ruzies gaat oplossen, zegt Chao-Duivis. "Het is prettiger om zo'n beslissing te maken als er nog geen conflict is. Bij het sluiten van de koopovereenkomst zijn partijen nog neutraal." 

Als er dan toch iets misgaat ben je met arbitrage beter af, tipt Chao. "Je krijgt dan te maken met technische arbiters, die meer kennis van bouwzaken hebben dan de gewone overheidsrechters", weet Chao, die zelf lid is van de Raad van Arbitrage voor de Bouw, een van de twee instanties die geschillen in de bouw kan oplossen. 

Inspectie

"Maar je staat niet gelijk voor het hekje", zegt Chao. Voordat je voor de Raad van Arbitrage of Geschillencommissie terechtkomt volgt er nog een inspectie. "Vaak slagen die inspecteurs er dan in die geschillen weg te bemiddelen."

Er worden steeds meer fouten gemaakt bij nieuwbouwwoningen. En dat is ook niet zo gek, want de bouwers staan onder druk om veel nieuwe huizen op te leveren, legt Carien ten Have uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van