Geld en Werk

'Bayer wil meest omstreden bedrijf ter wereld kopen'

12 mei 2016 16:33 Aangepast: 31 juli 2017 12:30
Beeld © ANP

Het Amerikaanse concern Monsanto is zo'n beetje het meest omstreden bedrijf in de wereld, maar Bayer uit Duitsland zou het willen kopen. Dat kost ze minstens 40 miljard dollar.

Volgens Bloomberg onderzoekt Bayer een mogelijk bod op Monsanto. Mocht de overname slagen, dan wordt Bayer de grootste ter wereld op het gebied van zaden en bestrijdingsmiddelen.

Er is nog geen bod uitgebracht, maar als Bayer dat wil gaan doen, dan zal het het bedrag dat het in gedachten heeft naar alle waarschijnlijkheid moeten verhogen. De koers van Monsanto stijgt zo'n 10 procent. De beurswaarde van Monsanto is daarmee nu zo'n 43 miljard dollar.

Volgens Bloomberg kan Bayer ook nog altijd besluiten om geen bod uit te brengen, maar een joint venture te beginnen of onderdelen te kopen.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Monsanto is bekend en (in sommige kringen) waarschijnlijk nog meer berucht omdat het genetisch gemodificeerde gewassen verkoopt. Verder vraagt Monsanto patent aan op alle gewassen die het ontwikkelt.

Onder meer Greenpeace vindt dat maar niks, omdat kleinere bedrijven dat gewas niet meer als uitgangspunt kunnen nemen om nieuwe te ontwikkelen.

Consolidatie

Bayer werd groot met geneesmiddelen (onder meer aspirine) en is nu ook onder meer actief met bestrijdingsmiddelen. Bayer en Monsanto vullen elkaar zo goed aan. Monsanto zelf was eerder ook zelf op het overnamepad. Zo wilde het branchegenoot Syngenta kopen, maar dat mislukte. Syngenta wilde niet en wordt nu voor 43 miljard dollar gekocht door China National Chemical.

In de sector is sprake van sterke consolidatie. Zo kondigden vorig jaar Dow Chemical en DuPont, beide uit de VS, aan om samen te gaan. Volgens geruchten zou ook BASF, dat ook uit Duitsland komt, belangstelling hebben voor Monsanto.

Beurswaarde Bayer dubbele van Monsanto

Bayer is op de beurs zo'n 80 miljard euro waard. Daarmee is de beurswaarde het dubbele van die van Monsanto. Beleggers in Bayer zijn niet zo gecharmeerd van de overnamegeruchten. De koers daalt zo'n 4,5 procent.

Ook de koers van BASF verliest terrein, al is de daling met minder dan 2 procent geringer dan bij Bayer. BASF is met een beurswaarde van ruim 60 miljard een derde kleiner dan Bayer, maar het is wel groter dan Monsanto.

Aan Bayer zat tot voor twee weken een Nederlands tintje. Vijfeneenhalf jaar lang was de Nederlander Merijn Dekkers de topman. Onder zijn leiding verdubbelde de koers van Bayer. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore