Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Schoonmaker inhuren? Hier moet je op letten

Ken je plichten als je een schoonmaker inhuurt. Beeld © ANP

Je beseft het misschien niet, maar als je een huishoudelijke hulp hebt, ben je een baas. Letterlijk. Ook als je hem of haar 'zwart' betaalt heeft de hulp recht op het minimumloon en bijvoorbeeld vakantiegeld.

Het is daarom belangrijk je plichten te kennen als je besluit het schoonmaken van je huis uit te besteden. Je zal niet de eerste zijn die duizenden euro's ontslagvergoeding aan zijn werkster moet overmaken.

Wie minder dan drie dagen per week iemand inhuurt om schoon te maken, op te passen of andere huis-, tuin en keukenklusjes te doen valt onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. Dat kan via een briefje in de supermarkt, maar ook veel bemiddelingsbureaus zoals Helpling of Iemand werken met deze regeling. 

Wie dat netjes wil doen kan een standaardcontract gebruiken, maar ook een mondelinge afspraak om bijvoorbeeld iedere maandag twee uurtjes te komen poetsen, geldt als een overeenkomst.

'Veilige werkomstandigheden'

Met deze regeling heeft de schoonmaker recht op het minimumloon van 9,10 euro per uur, 8 procent vakantiegeld en doorbetaling tijdens ziekte (maximaal zes weken) en vakantie (ook tijdens die van jou). Met een uurtarief van zo'n 12 tot 16 euro zit je dus meestal goed.

Verder moet je zorgen voor 'veilige werkomstandigheden' en geldt er een opzegtermijn van een maand. Jij als opdrachtgever hoeft onder deze regeling geen loonbelasting en verzekeringspremies in te houden of af te dragen. Ook hoef je geen administratie bij te houden.

Minder rechten

Handig voor jou, want dat scheelt een hoop werk en geld, maar die dienstverlener aan huis heeft dan wel een stuk minder rechten. De hulp bouwt bijvoorbeeld geen pensioen op en is niet verzekerd voor langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Aan de andere kant, als je wel voor alle werkgeverslasten zou opdraaien had je waarschijnlijk helemaal geen hulp ingehuurd. Zo'n 700.000 Nederlanders hebben een schoonmaker in dienst zonder tussenkomst van een ander bedrijf, becijferde marktonderzoeker Panteia

Voorwaarden

Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen om onder deze regeling te kunnen vallen. Het moet gaan om schoonmaakwerk in je eigen huis. Je bent dus particulier en geen bedrijf. Dat geldt ook voor de schoonmaker. Die valt niet meer onder de Regeling Dienstverlening aan Huis als hij of zij bijvoorbeeld als zzp'er aan de slag is.

Ook als je meer dan drie dagen in de week een poetshulp inhuurt verandert de zaak. Dan is de schoonmaakhulp bij je in loondienst, met alle bijbehorende rechten en plichten. Onlangs moest iemand die vier dagen huishoudelijke hulp had ingehuurd een dikke ontslagvergoeding betalen, nadat zij de hulp op staande voet had ontslagen.

Disfunctioneren werkster

De werkster kreeg zo'n 8.500 euro mee, omdat het ontslag onrechtmatig was volgens de rechtbank in Zeeland. Bellen tijdens werktijd, te laat komen en het beschadigen van een opbergdoos waren niet genoeg voor ontslag.

Ontslag op staande voet is een laatste redmiddel, volgens de wet. De 'werkgever' had eerst een dossier moeten aanleggen van het disfunctioneren van de werkster, voordat zij haar de laan uit mocht sturen, oordeelde de rechter. 

Dit is een artikel van