Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Kortlopende reisverzekeringen vaak een slechte keuze'

Archieffoto. Beeld © Archieffoto ANP

Het is bijna zomervakantie en dus weer tijd voor de jaarlijkse 'hebben we wel een reisverzekering'-vraag. De oplossing: even snel een kortlopende reisverzekering afsluiten bij de aanbieder waar de reis ook al geboekt is. Maar dat is vaak een slecht idee, blijkt uit onderzoek van Independer.

Een doorlopende reisverzekering is vaak veel goedkoper dan een kortlopende reisverzekering, blijkt uit een analyse van de vergelijkingssite, een dochterbedrijf van verzekeraar Achmea. Het gaat om reisverzekeringen die ook uitkeren als de vakantie geannuleerd wordt.

In meer dan een vijfde van de gevallen bleek het goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, waarmee je het hele jaar gedekt bent, dan een verzekering te nemen voor slechts een paar weken.

In 15 procent van de gevallen bleek dat daarbij zelfs meer dan 100 euro mee bespaard kon worden. Independer analyseerde voor het onderzoek 59.000 zoekopdrachten naar reisverzekeringen.

Duurdere reis, hogere premie

Vooral bij duurdere reizen betalen vakantiegangers relatief veel meer premie als zij een kortlopende reisverzekering afsluiten in een doorlopende reisverzekering.

Het prijsverschil wordt veroorzaakt doordat reisorganisaties de prijs van de annuleringsverzekering berekenen op basis van de totale reissom. Bij doorlopende verzekeringen gebeurt dat niet.