Geld en Werk

Huis huren op verhitte woningmarkt? 'Doe het met een onbekende'

31 mei 2018 17:55 Aangepast: 31 mei 2018 18:58
Twee vrouwen delen een appartement. Beeld © Getty Images

Je hebt Tinder om te daten, Thuisbezorgd om te eten, Funda om huizen te kopen en, als het aan Arnold Plattel ligt, binnenkort Qqeezz om huisgenoten te vinden.

Het concept is simpel, legt de mede-oprichter uit. Wie een appartement wil huren in steden als Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Den Haag zal iedere maand diep in de buidel moeten tasten. Wie een appartement deelt, houdt meer geld over en daar wil Qqeezz, spreek uit: kies, graag bij helpen.

Op het platform kunnen aspirant-woningdelers zich registreren en op zoek gaan naar mensen die ook een huis willen delen. Als er op basis van de profielen een match is, kunnen de twee afspreken, elkaar beter leren kennen en bepalen of er een klik is en of ze inderdaad samen een huis willen gaan zoeken.

Geen liefdesrelaties, wel problemen oplossen

Een klik, een match, het doet licht denken aan een woningdeelversie van Tinder. "Het heeft niets met liefde of relaties te maken, maar het gaat wel om het maken van een platform om een probleem op te lossen", vertelt Plattel. "Elke dag zie je in de krant dat het tekort op de huur- en huizenmarkt problematisch is. Dit is een deel van een oplossing."

Vanuit die gedachte is het bedrijf dan ook ontstaan: Plattel had een werknemer die op zoek was naar een appartement, maar in zijn eentje niets kon vinden. "Die heb ik toen gekoppeld aan een andere werknemer, die ook zoekende was. Uiteindelijk heb ik die twee aan een woning geholpen. Zij waren blij, ik vond het leuk dat ik iets voor ze kon doen en toen dacht ik: hier zit een enorme behoefte in", zegt hij.

Leuk als vriend, horror als huisgenoot

Het afgelopen jaar heeft Plattel samen met twee mede-oprichters gewerkt aan het platform. "We hebben met heel veel mensen gesproken en kwamen er keer op keer achter dat de situatie heel bekend is."

Volgens hem zijn er veel mensen die een woning zoeken, maar die het niet alleen kunnen of willen betalen. "Met een vriend samenwonen is altijd tricky, iemand waarmee je graag in de kroeg staat is niet direct een goede huisgenoot", zegt hij. 

Plattel werkt ook voor een bedrijf dat huizen schoonmaakt en andere facilitaire diensten verricht. "We doen veel voor Airbnb en dat soort diensten. Daar kwam ik het woningdelen ook tegen. Vijftien, twintig jaar geleden vond men dat je een gaatje in je kop had als je je eigen huis verhuurde. Hoe men naar bezit kijkt, dat is hard aan het veranderen. We kunnen net zo goed delen en we worden er nog beter van ook."

Oprichter vindt huisgenoot

Om het goede voorbeeld te geven is Plattel zelf ook via Qqeezz gaan zoeken naar een huisgenoot. "Ik ken wel een hele hoop mensen, maar zakelijk gezien had ik bij niemand het idee dat ik er mee wilde samenwonen. Via ons eigen platform had ik eigenlijk vrij snel beet, we zijn een paar keer gaan eten en het was heel gezellig", vertelt hij.

Vandaag en morgen gaat Plattel met z’n splinternieuwe huisgenoot in spe een aantal appartementen bezichtigen. "Het fijne is dat je budget een stuk groter wordt met z'n tweeën. Morgen gaan we kijken op de Prins Hendrikkade in Amsterdam", lacht Plattel. "Dat is toch geweldig? Ik hou geld over, krijg misschien een mooi appartement en heb er heel veel zin in."

Woonbond: Mooi voor huurders, geen structurele oplossing

De Woonbond merkt op dat sommige verhuurders het niet accepteren als een appartement door woningdelers wordt gehuurd, het moet vaak een enkeling of een stelletje zijn. "Meestal wordt er gekeken naar het gezamenlijk inkomen en dan is dit een hele mooie oplossing voor mensen die zo een woning willen delen", reageert de Woonbond. Een structurele oplossing voor de prijzen in de vrije sector is het niet, stelt de woordvoerder. “Het laat zien dat de huurprijzen echt de klauwen uit zijn gelopen.”

Verder adviseert de Woonbond om goed naar de gemeenteregels te kijken en naar het contract dat je tekent en of er wordt gewerkt met een hoofd- en onderhuurder of gelijkwaardige huurders. "Ik zou zeker vooraf heldere afspraken maken over de wederzijdse verwachtingen. Over het opruimen bijvoorbeeld of bezoek. Als de ene iedere dag iemand over de vloer heeft en de ander een drukke baan heeft en thuis juist rust wil, dan kan dat frictie opleveren." 

Na de bewoners, ook de woningen?

Hoe de toekomst er precies uit gaat zien, weet Plattel nog niet zeker. "De database moet flink groeien. We gokken dat er komend jaar tussen de 3000 en 5000 mensen zich inschrijven. Als het minder is, komt het ook goed. Het platform is stevig gefinancierd en we denken dat het een structurele oplossing kan worden voor woningzoekers."

De komende jaren zal het platform er voorlopig op gericht zijn om mogelijke woningdelers bij elkaar te brengen. Volgens Plattel wordt er ook gesproken met Funda en Pararius. "Misschien dat in de toekomst de focus ook komt te liggen bij het koppelen van woningdelers aan appartementen, maar dat kost ook veel tijd en geld", realiseert hij zich.

"Dit is waar we beginnen. Als we op een moment in het rijtje Tinder voor daten, Funda voor huizen en Thuisbezorgd voor eten komen zijn we heel erg blij, maar dan moet er nog wel wat gebeuren. Die bekendheid is natuurlijk fantastisch", besluit Plattel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van