Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Van Weesie tot Van Nieuwkerk: 31 grootverdieners bij NPO

Dominique Weesie, Powned

Maar liefst 31 presentatoren en omroepdirecteuren van de Nederlandse Publieke Omroep verdienden in 2017 meer dan een ministerssalaris van 181.000 euro. Opvallend is de nummer vier op de lijst van best verdienende omroepbestuurders: Dominique Weesie van Powned. Hij verdiende vorig jaar ruim 210.000 euro bij een omroep met elf medewerkers.

RTL Z dook in de jaarverslagen van de omroepen. Daarin moeten omroepen aangeven wat hun topbestuurders het afgelopen jaar verdienden. Als zij presentatoren in dienst hebben die meer krijgen dan een ministerssalaris moet dat ook anoniem worden vermeld.

Uit de jaarverslagen blijkt dat veertien omroepbestuurders vorig jaar meer verdienden dan een minister. Bestuurder Paul Römer van omroep NTR verdiende in 2017 met bijna 230.000 euro het meest.

Jan Slagter ook salariskoning

Daarmee bleef hij Jan Slagter van omroep Max, de nummer twee, ruim voor. Slagters beloning bestaat uit twee delen want hij is naast voorzitter van ouderenomroep Max ook nog presentator bij die omroep, bijvoorbeeld van het jaarlijkse bloemencorso in Rijnsburg. Van de totale beloning van bijna 220.000 euro is 14.750 euro voor presentatiewerkzaamheden.

 

Miniatuurvoorbeeld

Op nummer drie vinden we de inmiddels vertrokken algemeen directeur van de NOS Jan de Jong. Zijn jaarsalaris was in 2017 213.000 euro. Hij verruilde in oktober de NOS voor voetbalclub Feyenoord; en heeft dus slechts een deel van dit jaarbedrag ontvangen. 

De Jong wordt gevolgd door een wel hele opvallende nummer vier: Dominique Weesie van omroep Powned. Hij verdiende slechts 124 euro minder dan de directeur van de NOS. Gecorrigeerd voor de presentatievergoeding van Jan Slagter staat Weesie zelfs op plek 3 van best verdienende omroepbestuurders. Weesie verdiende vorig jaar 212.756 euro.

Veel geld voor weinig medewerkers

Powned had in 2017 elf medewerkers en maakte ruim 3,3 miljoen euro aan kosten. Dat betekent dat Weesie 19.341 euro per aangestuurde medewerker (inclusief zichzelf) verdiende,  6,4 procent van de totale kosten van Powned bestaat uit de beloning van de voorzitter.

 

Miniatuurvoorbeeld

Ter vergelijking: bij Slagter is dat 2171 euro per aangestuurde medewerker en 0,52 procent van de totale kosten. Römer verdient 659 euro voor iedere medewerker die hij aanstuurt. 0,28 procent van de kosten die de NTR maakt gaat op aan het salaris van de voorzitter.

 

Miniatuurvoorbeeld

Zeventien presentatoren verdienden meer dan de norm

Ook voor presentatoren geldt dit jaar een maximumsalaris van 181.000 euro. Verdient een presentator meer, dan moet dat in het jaarverslag worden vermeld. Anders dan bij bestuurders hoeft de omroep daarbij niet te melden om wie het gaat, alleen wat hij of zij afgelopen jaar verdiende.

Uit ons onderzoek blijkt dat vorig jaar zeventien presentatoren bij de NPO meer verdienden dan de norm.

Van Nieuwkerk waarschijnlijk nummer 1

Officieel weten we niet welke naam er bij welk salaris hoort maar in een aantal gevallen is het vrij eenvoudig te achterhalen. De absolute grootverdiener onder de presentatoren werkt bij omroep BNN Vara.

Met een salaris van 580.000 euro verdient hij bijna twee keer zoveel als de nummer twee. Het gaat hier vrijwel zeker om Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door.

In totaal komt BNN Vara vier keer in de lijst voor. Een presentator verdiende 179.157 euro in de acht maanden dat hij in 2017 in dienst was. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk om dj Giel Beelen, die overstapte naar Veronica.

Meeste grootverdieners bij KRO-NCRV

Nummer twee op de lijst met topverdieners komt van omroep AVRO-Tros. Hier wordt het al wat ingewikkelder om vast te stellen om wie het gaat. Maar afgaande op berichten uit het verleden, zou het salaris van ruim 300.000 euro weleens bij RADAR-presentator Antoinette Hertsenberg kunnen horen. In totaal komt ook AVRO-Tros vier keer op de lijst voor.

De omroep met de meeste grootverdieners onder de presentatoren is KRO-NCRV. In totaal verdienden vijf van hen in 2017 boven de ministersnorm. Eén van die vijf was wel maar tot half maart in dienst.

Vertrekkend presentator Twan Huys mogelijk topverdiener NTR

De NOS en NTR hebben beiden een presentator boven de norm. Bij de NOS zou het om Studio Sport-coryfee Tom Egbers kunnen gaan. Of het bij de NTR om Nieuwsuurpresentator Twan Huys gaat wordt over een jaar duidelijk. Huys is overgestapt van de NTR naar RTL. In het jaarverslag van de NTR over 2017 zal blijken of hij inderdaad de grootverdiener bij de NTR was.

Verder heeft Max nog een grootverdiener (André van Duin?) voor 195.553 euro onder contract en ook mini-omroep Powned staat in de lijst. Presentator en verslaggever Rutger Castricum zit wat salaris betreft ruim onder zijn baas Dominique Weesie, maar zit met 196.585 euro flink boven de ministersnorm.

Omroepen Human, WNL en VPRO ontbreken volledig op beide lijsten. Die omroepen hebben dus geen presentatoren of bestuurders die meer verdienen dan 181.000 euro. 

​Salarishervormingen NPO

De komende jaren zullen de salarissen van omroepbestuurders en presentatoren omlaag gaan. Voor bestuurders geldt dat ze moeten voldoen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat betekent dat ze in principe niet meer mogen verdienen dan een vastgesteld maximum. Op dit moment is dat 181.000 euro, inclusief de pensioenbijdrage van de werkgever.

Voor bestuurders die meer dan dat bedrag verdienen geldt een overgangsregeling. Tot en met 2018 mogen ze verdienen wat in het contract is afgesproken. Daarna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd tot aan de WNT-norm. Vanaf 2022 verdienen alle omroepbestuurders dus maximaal de dan geldende WNT norm.

Ook maximum voor presentatoren

Ook presentatoren zullen minder gaan verdienen. Voor hen geldt het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep (BPPO). Die bepaalt dat alle presentatoren maximaal de WNT-norm mogen verdienen. Voor bestaande contracten wordt echter een uitzondering gemaakt.

Presentatoren die meer dan de norm verdienen, houden dat salaris totdat er een nieuw contract wordt afgesloten. Bij dat nieuwe contract is de dan geldende WNT-norm het maximum. Daarop zijn geen uitzonderingen toegestaan. Wel moet het verschil uit de verenigingskas van de omroep worden betaald.