De vakbonden en werkgevers hebben een conceptakkoord bereikt over de herziening van het pensioenstelsel. Maar dat akkoord is onbetaalbaar, zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker. En die onbetaalbare rekening komt bij de jongeren te liggen.
Pensioenakkoord onbetaalbaar: jongeren krijgen rekening
Het uitgelekte polderakkoord over de herziening van ons pensioenstelsel is onbetaalbaar. Als het aan werkgevers en vakbonden ligt gaat de AOW-leeftijd langzamer omhoog en moeten er meer regelingen komen om eerder te stoppen met werken.
Vergrijzing
Maar dat kan helemaal niet volgens Schoenmaker. Grootste probleem: de vergrijzing. Er zijn te weinig werkenden om alle gepensioneerden van hun AOW te voorzien. "Het is enorm nadelig voor jongeren, want die moeten langer en meer gaan betalen voor de AOW. De huidige werkenden betalen voor de mensen die met de AOW gaan."
In 1957 waren er voor iedere AOW'er nog 6,4 werkenden. Nu zijn dat er nog maar 3,3. In de toekomst zijn er nog maar 2,6 werkenden per AOW'er. "Dat is onhoudbaar, dan zijn werkenden twee dagen in de week aan het werk om een AOW'er te financieren."
We worden te oud
Veel ouderen gebruiken het argument dat ze zelf hebben gespaard voor hun oudedagsvoorziening, maar dat is volgens Schoenmaker niet waar. De eerste generatie, die in 1957 als eerst AOW kreeg, heeft er geen cent voor betaald.
Ook worden mensen steeds ouder, waardoor mensen langer 'AOW trekken', dan eigenlijk ooit berekend is. "Dit geeft aan hoe onbetaalbaar deze vorm van oudedagsvoorziening geworden is.