Geld en Werk

Huurhuizen vrije sector steeds duurder: bewoners soms helft inkomen kwijt aan huur

29 mei 2018 19:35 Aangepast: 29 mei 2018 23:10
Woningen in de vrije sector veel te duur. Beeld © Getty

Huurders die zijn aangewezen op de vrije sector zijn een fors deel van hun inkomen kwijt aan huur. Gemiddeld gaat 40 tot bijna 50 procent van wat men te besteden heeft op aan woonlasten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse gemeenten, de koepel van woningcorporaties en de bond van huurders. Je bent huurder in de vrije sector als je aan het begin van je huurcontract een huur betaalt van minimaal 711 euro per maand. Waar huurders in de sociale sector zo'n eenderde van hun inkomen kwijt zijn aan huur, is dit bij de vrije sector soms zelfs 50 procent. De Woonbond maakt zich zorgen om deze stijgende lijn.

Sandra Werkman zag de huur van haar huis in Veenendaal stijgen van zo'n 800 euro in 2012, naar 965 euro nu. "Volgend jaar betalen we zelfs 998 euro", vertelt ze aan RTL Nieuws. Tot vorig jaar konden Sandra en haar man het huis waar ze met twee kinderen wonen nog prima betalen, maar nu Sandra in de WW zit, is dat lastig.

Besparen

"We besparen op van alles", vertelt ze. "We kunnen al een paar jaar niet meer op vakantie, niet uiteten, we bezuinigen op de boodschappen en dagjes uit. We moeten erg karig leven."

"Het aanbod vrijesectorwoningen is veel te krap”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "Het zorgwekkende hieraan is dat mensen haast in armoede terechtkomen. De hele woningmarkt werkt ontzettend nivellerend. Stel je verdient 36.800 euro op jaarbasis, dan mag je niet in de sociale sector huren, kopen lukt meestal niet en als er al een vrijesectorwoning voor je is, is dat peperduur."

'We kunnen nergens heen'

Sandra ervaart aan den lijve hoe dat is. "We kunnen nergens heen, want er is nauwelijks aanbod in de vrijesectorhuur. We mogen niet reageren op sociale huur, want ons inkomen is net te hoog. Ik denk dat we het nog een paar maanden volhouden. Als we dan geen ander huis hebben, moeten we bij iemand anders intrekken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van