Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Opnieuw megaverlies voor Blokker Holding: 344 miljoen euro

Beeld © ANP

Blokker Holding heeft vorig jaar een verlies van 344 miljoen euro geleden. Na eerdere megaverliezen kondigde het winkelconcern twaalf maanden geleden aan het bedrijf te ontmantelen. Volgens het bedrijf 'drukt de herstructurering zwaar op het resultaat'.

Het is het vierde opeenvolgende jaar dat Blokker Holding verlies boekt. In 2016 bedroeg het verlies 180 miljoen euro.

Twaalf maanden geleden kondigde het bedrijf aan vrijwel alle winkelketens behalve Blokker zelf, af te stoten. De ontmanteling is sindsdien in volle gang. Inmiddels zijn woonwinkelketen Leen Bakker en speelgoedwinkelketen Intertoys al verkocht, en Xenos grotendeels.

Weinig succes

De drastische reorganisatie heeft tot nu toe weinig succes. Vorige maand moest topman Casper Meijer aftreden, na nieuwe tegenvallers. President-commissaris Michiel Witteveen heeft zijn taken tijdelijk overgenomen.

Uit de vandaag gepubliceerde resultaten wordt de volle omvang van de nieuwe tegenvallers duidelijk. Blokker Holding zag de omzet vorig jaar dalen van bijna 2 miljard euro tot bijna 1,6 miljard.

De omzetdaling is volgens het concern niet alleen te verklaren door het wegvallen van de verkochte ketens en winkelsluitingen, maar ook 'het gevolg van tegenvallende commerciële resultaten'.

Winkelbezoek neemt toe

Bijna de helft van het verlies is afkomstig van de reorganisatie. Die kostte Blokker Holding vorig jaar 154 miljoen euro.

Blokker erkent dat daarnaast de commerciële resultaten ook tegenvallen. Maar volgens interim-topman Witteveen werden bij winkelketen Blokker in het laatste kwartaal van vorig jaar 'de eerste positieve gevolgen van de nieuwe strategie zichtbaar'.  Zowel het bezoek aan de winkels zou toenemen, als het aantal bezoekers dat daadwerkelijk iets koopt.

Geen strategiewijziging

Ondanks de tegenvallende commerciële resultaten kondigt Witteveen geen strategiewijziging aan. "Met de goede plannen die er liggen en de financiering die hiervoor beschikbaar is, gaan wij ervan uit dat onze strategie het gewenste resultaat zal gaan leveren." 

Lees ook: Zo stortte het Blokker-imperium binnen drie jaar in elkaar