Wie in 2013 een huis kocht in de stad, is waarschijnlijk spekkoper. De huizenprijzen in grote steden zijn in vijf jaar tijd, met maar liefst 40 procent gestegen. Ook om steden heen, gaan de woningprijzen hard omhoog.
In de vijftien grootste steden stegen de prijzen de afgelopen jaren veel harder dan in de rest van het land, blijkt uit onderzoek van vastgoedwaarderingsbedrijf Calcasa. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in Nederland in vijf jaar tijd met zo'n 28 procent.
Olievlek
Dat is zeker niet slecht (tenminste, als je je huis verkocht), maar in steden als Den Haag, Rotterdam, Utrecht, maar ook in Amersfoort en Haarlem, ging het veel harder. Prijzen stegen daar in de afgelopen vijf jaar met 30 procent of meer.
Amsterdam is koploper, daar gingen de prijzen zelfs met zo'n 65 procent omhoog. De gemiddelde prijsstijging in de vijftien grote steden ligt op 40 procent.
Randgemeenten
Maar ook in de randgemeenten kunnen huiseigenaren die hun huis willen verkopen, hun geluk niet op. Want zij merken dat er veel meer animo is van mensen waarvoor de stad inmiddels te duur geworden is. Die gaan op zoek naar een huis in de omliggende gemeenten. En daardoor zijn ook de prijzen in bijvoorbeeld Zaandam of Bunnik flink opgelopen.
Betaalbaarheid
Kijk je over een wat langere periode van tien jaar, dan zijn de prijsstijgingen op de huizenmarkt iets minder spectaculair. Gemiddelde stegen de prijzen in Nederland de afgelopen tien jaar met 12 procent, in de vijftien grootste steden was de stijging iets meer dan 22 procent.
Ook opmerkelijk is dat we de afgelopen tien jaar niet meer zijn gaan uitgegeven aan wonen. In 2008 gaven werd nog 27 procent van het netto maandinkomen uitgegeven aan wonen. Nu is dat iets meer dan 15 procent.