Ga naar de inhoud
Werk

Albert Heijn-topman: robotisering gaat ten koste van banen

Boodschappen Beeld © ANP

Wouter Kolk, die aan het roer staat bij Albert Heijn, maakt zich zorgen over de gevolgen van innovatie voor de werkgelegenheid. Zo bouwt de supermarkgigant een nieuw distributiecentrum dat vergaand geautomatiseerd is. "Dat zal in de toekomst ten koste gaan van arbeidsplaatsen."

Dat zegt hij in een interview met Het Parool. Volgens hem zal 'robotisering ook bij ons enorme invloed hebben'. Die automatisering is echter wel nodig zegt hij, wil het bedrijf al hun winkels een eigen assortiment leveren. 

Albert Heijn werkt al met zelfscankassa's en kassaloze winkels. Hierdoor is er minder werk voor caissières. In het interview zegt hij dat het lastig is om alternatieven te vinden voor deze werknemers. "We moeten daarover in gesprek met medewerkers en vakbonden, zodat we samen aan oplossingen kunnen werken. Als we op tijd zijn, kunnen we de gevolgen opvangen."

Miniatuurvoorbeeld

Maaltijden bezorgen 'logische stap'

Die robotistering levert ook banen op, zegt Kolk. Zo is er behoefte aan mensen met een IT-achtergrond. Leveranciers waarmee de winkelketen samenwerkt hebben juist weer behoefte aan mensen.

De topman zinspeelt daarnaast op het bezorgen aan huis van maaltijden. Hij zegt dat er net nieuwe kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt liggen. "De vervolgstap om zulke maaltijden warm aan huis te bezorgen, lijkt dan logisch. Als iemand dit kan doen, dan zijn wij het wel."

Initiatieven mislukken soms ook 

Albert Heijn voerde afgelopen jaar talloze innovaties door. Momenteel loopt een proef met een navigatie-app. Waar een kassaloze AH to Go een succes kan zijn, mislukken andere initiatieven, vertelt Kolk. Zo sloeg een visafdeling, waar vis op ijs lag, niet aan. 

Daarover zegt hij in de krant: "Ik ben niet bang dat de buitenwereld ziet dat we soms ook weer ergens mee ophouden. Het toont dat we nadenken over wat in het verschiet kan liggen."

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van