Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dol op zalm? Dit is waarom de prijs de pan uit rijst

Medewerkers van een zalmkwekerij in Noorwegen. Beeld © Getty Images

Zalmliefhebbers opgelet: je favoriete stukje vis wordt in rap tempo duurder. Reden? De Chinezen en Brazilianen zijn er ook dol op.

De prijs van Noorse zalm staat op recordhoogte. In het afgelopen jaar is deze zelfs verdubbeld. Noorse zalm kost nu 76.09 Noorse kroon, oftewel ruim 8 euro, per kilo.

Dit komt door een stijgende vraag, meldt Bloomberg. Mensen zijn steeds bewuster bezig met eten en zalm past in een gezond dieet. Tegelijkertijd stijgt de vraag in opkomende landen, zoals China en Brazilië.  

Miniatuurvoorbeeld

Zeeluizen en rode algen

Tegelijkertijd zijn er problemen aan de kant van het aanbod. In 2016 werd de Noorse zalm getroffen door zeeluizen. Ook in Chili, die andere grote zalmproducent, werden de vissen ziek van een parasiet. Hier waren rode algen de boosdoener. Miljoenen zalmen gingen dood en de zalmpopulatie herstelt langzamer dan gedacht.

Dit jaar zit het opnieuw tegen. De Noorse wateren waren erg koud geweest. Waardoor de vissen minder aten en kleiner zijn gebleven. Door de schaarste zullen prijzen hoger worden, wat wordt doorberekend aan de consument. 

Prijzen in de supermarkt omhoog

Vorig jaar waarschuwde Albert Heijn klanten voor die prijsstijging. De Volkskrant meldde toen dat er bordjes in het visschap lagen met: 'Door een toename in zalmconsumptie is er een schaarste op de markt ontstaan. Hierdoor zijn wij genoodzaakt de prijzen van ons assortiment zalm te verhogen'.

Zo kostte een ons gerookte Noorse zalm van het Albert Heijnhuismerk voorheen 2,50 euro per ons, nu is dat 4,49 euro.