Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vanaf vandaag kun je eindelijk gratis je BKR-gegevens opvragen

Beeld © ANP

Vanaf vandaag kun je gratis je gegevens inzien bij het Bureau Kredietregistratie. Goed nieuws, want geregeld worden mensen verrast door een negatieve BKR-registratie waardoor ze een lagere of soms zelfs geen hypotheek kunnen krijgen.

Vandaag is de nieuwe privacywet ingegaan. Consumenten hebben volgens deze wet recht op kosteloze inzage van hun gegevens. Oók bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel.

Iedereen die een lening heeft van meer dan 250 euro staat geregistreerd bij het BKR. Denk aan een creditcard, een persoonlijke lening of een telefoon op afbetaling. Wie een betalingsachterstand heeft van meer dan drie maanden krijgt een negatieve registratie.

Belangrijk voor leningen

Geldverstrekkers kijken naar deze gegevens voordat er geld wordt uitgeleend. Een negatieve registratie kan grote gevolgen hebben. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand geen hypotheek kan krijgen.

Veel mensen weten niet dat ze geregistreerd staan bij het BKR. Om daar achter te komen moest je tot gisteren geld betalen. Voor 4,95 euro mocht je op het kantoor in Tiel je eigen gegevens inzien. Als je de informatie per post wilde ontvangen, betaalde je nog eens 12,70 euro extra.

Dat hoeft nu niet meer. Een keer per jaar mag je gratis je BKR-gegevens inzien.

Geen verrassing meer

Advocaat Johan den Hoed is daar blij mee. Hij staat regelmatig cliënten met een negatieve inschrijving bij. "Dit neemt de drempel weg om in een vroeg stadium te kijken hoe je ervoor staat. Veel mensen worden nu verrast door een negatieve registratie op het moment dat ze een hypotheek aanvragen."

Wie zijn gegevens wil inzien, kan op de site van BKR een formulier downloaden en dat invullen en opsturen naar BKR. Binnen 28 dagen krijgt de aanvrager dan per post een overzicht van zijn registraties. Eens per jaar kan dit kosteloos. Wie dit vaker wil doen of zijn gegevens online wil bekijken, moet tussen de 4,95 euro en 12,50 euro betalen.

Het BKR weet niet hoeveel mensen hun registratie gratis willen inzien. "Maar we kunnen honderdduizenden aanvragen aan", aldus de woordvoerder.