Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vier op de tien Nederlanders kregen te maken met pinpasfraude

Archieffoto. Beeld © ANP

Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met pinpas- of creditcardfraude. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Criminelen proberen vooral om mensen hun pas op te laten sturen.

Bij eenderde van de mensen die te maken kregen met de fraude, werd ook echt geld afgeschreven of een poging gedaan om geld buit te maken. De Consumentenbond hield een representatieve enquête onder 1000 mensen.

Minder dan 1000 euro

Bij de meeste slachtoffers (90 procent) was de schade minder dan 1000 euro. Mensen hebben volgens de Consumentenbond de grootste moeite om hun geld terug te krijgen. 30 procent van de slachtoffers kreeg niks of heel weinig terug van de bank. 13 procent is ontevreden over de afhandeling van de schade.

Dat je als consument geen geld terugkrijgt, gebeurt alleen als je zelf 'grof nalatig' bent geweest, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. "Bijvoorbeeld als je pincode op een briefje bij je pas zat."

Deze trucs gebruiken criminelen en zo voorkom je misbruik:

Phising 
Criminelen doen zich in de mail voor als je bank en proberen je in te laten loggen op een valse website. 
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? Geef nooit persoonlijke gegevens aan officiële instanties per mail.

Warmtelamp/infraroodcamera 
Met een warmtelamp proberen criminelen te zien welke toetsen je gebruikt voor je pincode. 
Laat je vinger tijdens het intoetsen van je pincode rusten op alle toetsen. Zo kunnen ze niet zien wat je echte code is.

'Shouldering' 
Een mooi woord voor meekijken over de schouders. Zo proberen ze je pincode af te kijken. Iemand anders steelt vervolgens de pas.
Scherm altijd je pincode af tijdens het intypen.

Babbeltruc 
Met een praatje word je afgeleid tijdens het pinnen. Intussen probeert een dief je pinpas om te wisselen. 
Laat je niet afleiden door een vlotte babbel.

'Card trapping'
Criminelen plaatsen een opzetstukje op de pinautomaat, waardoor je pinpas klem komt te zitten. De pas lijkt dan 'opgegeten'. 
Gebruik de pinautomaat niet als hij er anders uitziet dan normaal. Bel direct je bank of de politie als je de pas niet terugkrijgt.

Bron: Consumentenbond

Phising, waarbij criminelen proberen je in te laten loggen op een nepsite van je bank, is nog altijd een groot probleem. Maar sinds vorig jaar is een nieuwe methode in opkomst: criminelen proberen je pas in handen te krijgen.

"Mensen worden via een e-mail of sms gevraagd om hun oude pas op te sturen om hem te recyclen", legt Beugel uit. "Via een nepsite proberen ze dan ook de pincode in handen te krijgen."

Brievenbusfraude

De schade door pinpasfraude loopt nog steeds op. In 2014 was de schade 3,3 miljoen euro, vorig jaar liep dat op naar 4,7 miljoen euro. Het opsturen van passen leverde voor 1,8 miljoen euro aan schade op.

Criminelen zetten creatieve methodes in om bankpassen in handen te krijgen. Ze misbruiken de brievenbus van nietsvermoedende mensen. Beugel: "We kennen een geval van een brievenbus in de voortuin bij een woonboot. Daar konden ze makkelijk bij. Ze lieten de passen naar dat adres opsturen."

Meer op rtlnieuws.nl: 
'Consumenten hebben recht op meer garantie'