Geld en Werk

Bij Buffer ligt je salaris op straat: 'Dat is goed voor je bedrijf'

24 mei 2018 18:22 Aangepast: 24 mei 2018 18:29
Åsa Nyström van Buffer spreekt op TNW. Beeld © Beto Ruiz Alonso, TNW

Het Amerikaanse softwarebedrijf Buffer gaat voor 'radicale transparantie'. Alle data, waaronder de salarissen van alle medewerkers en de financiële prestaties, zijn 'gewoon' te vinden via Google. Het maakt het bedrijf tot een gewilde werkplek.

Hoe bepaal je wat het werk dat iemand doet waard is? En wat als de medewerker het niet eens is met dat prijskaartje? Het zijn vragen waar veel ondernemers mee worstelen.

Bij Buffer leidde het er in 2013 toe om de salarissen van het personeel, inmiddels zo'n 70 mensen, openbaar te maken. Het bedrijf ontwikkelt een platform waarop bedrijven hun sociale media kunnen managen.

"Mijn salaris is te vinden via Google", zegt de Zweedse Åsa Nyström van Buffer in gesprek met RTL Z tijdens TNW Conference in Amsterdam. "En mannen en vrouwen in dezelfde rol krijgen hetzelfde salaris." Volgens het bedrijf is dit dé werkwijze van de toekomst. Want als alles op straat ligt, dan is dat goed voor je bedrijf.

Eerlijk beleid

Volgens Nyström zochten ze bij Buffer naar een eerlijk, goed te verantwoorden en makkelijk uit te voeren beleid. Inmiddels is er bijvoorbeeld een standaard beleid ontwikkeld voor het bepalen van de salarissen.

"Elke functie kent een vast salaris dat opgehoogd kan worden aan de hand van bepaalde skills of ervaring, hoe dat gebeurt is voor iedereen duidelijk", zegt Nyström. "Er wordt hier nooit onderhandeld over salaris, want wat je gaat verdienen staat van te voren vast."

Blije medewerkers

En dat werkt goed, legt de ondernemer uit. "Onze medewerkers worden er blij van, ze voelen zich betrokken bij het bedrijf, omdat ze beter inzicht hebben in de doelen en prestaties van Buffer." Er zijn geen verborgen agenda's: als er geen geld is om iemand aan te nemen dan weet iedereen dat.

Maar volledige transparantie is niet voor iedereen. Voor sommige bedrijven zal zo'n beleid te radicaal blijken. "Maar er zijn verschillende levels van transparantie", weet Nyström. "Een bedrijf kan zelf kijken wat past." Het begon bij Buffer bijvoorbeeld met het intern delen van gegevens. 

Alles op straat 

Inmiddels ligt zo'n beetje alles op straat, zoals het feit dat er 80.000 betalende klanten zijn of 275.000 dollar omzet per medewerker. "Transparantie is een goede basis voor vertrouwen, en vertrouwen leidt tot betere samenwerking in het team", zegt Nyström.

Het is niet iets dat het bedrijf zelf verzint; het blijkt ook uit onderzoek. Medewerkers in organisaties met veel onderling vertrouwen ervaren minder stress, meer energie en betrokkenheid bij het bedrijf. "Het aantal ziektedagen daalt met 13 procent en de productiviteit stijgt met 50 procent", aldus Nyström.

Alles ter discussie

Volgens de onderneming is transparantie ook goed voor de cultuur binnen het bedrijf, omdat het leidt tot meer rechtvaardigheid. "Alles staat open ter discussie. Er is bij Buffer bijvoorbeeld sprake van een zogenoemde pay gap: over het geheel genomen werken er meer mannen bij Buffer in hogere functies. Daarom krijgen de mannen gemiddeld meer betaald, ook al krijgen vrouwen in dezelfde functie hetzelfde."

Een onverwachte bijwerking van het beleid: meer mensen willen voor Buffer werken. "We hebben 128 procent meer sollicitaties dan voorheen", zegt Nyström. "Gisteren zijn we door Inc. Magazine uitgeroepen tot een van de beste werkplekken van 2018."

Het ultieme doel? "Alles wordt al gedeeld, behalve echt persoonlijke informatie. Dus veel verder kunnen we niet gaan." Bij Buffer geven ze daarom graag het voorbeeld voor anderen: "We dagen alle ondernemers uit hetzelfde te doen. Vraag je eens af, hoe zou de wereld eruit zien als we de salarissen niet geheim zouden houden?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore