Geld en Werk

Wakkerpolis claimt 3,2 miljard van NN om woekerpolissen

27 maart 2017 08:27 Aangepast: 28 juli 2017 12:30

Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering.

Deze collectieve woekerpolisclaim, voor zo'n half miljoen klanten van NN, volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure over één dossier.

Daarbij bepaalde klachteninstituut Kifid dat NN de eerste kosten van een beleggingsverzekering moest vergoeden, omdat de klant niet goed werd geïnformeerd over die kosten. Wakkerpolis stelde destijds al dat die uitspraak aanknopingspunten bood voor een collectieve zaak. Het gaat om polissen die zijn verkocht tussen 1990 en 2008.

'75 procent kans op uitkering'

Zo'n zogeheten 305a-procedure wordt nu gestart, maar Wakkerpolis heeft het afgelopen jaar nodig gehad om alles daarvoor te regelen, zegt Adriaan de Gier, advocaat van Wakkerpolis, tegen RTL Z.

De Gier schat de kans dat de rechter besluit dat NN ook daadwerkelijk moet uitkeren op zo'n 75 procent.

Wakkerpolis nodigt NN uit om komende vrijdag een eerste gesprek te hebben om te praten over een schikking. NN zegt desgevraagd het persbericht van Wakkerpolis te bestuderen.

'Steeds groter deel naar overlijdensrisicoverzekering'

Gemiddeld is er volgens Wakkerpolis per klant 5500 euro  te veel aan kosten ingehouden. Verder gaat het om het hefboom- en inteereffect. Dat zit zo: een deel van de premie die klanten met een woekerpolis betaalden werd ingehouden voor een overlijdensrisicoverzekering. De rest werd belegd.

Kopers van woekerpolissen wilden met de polis een vermogen opbouwen om bijvoorbeeld uiteindelijk hun hypotheek te kunnen aflossen of voor hun pensioen. Probleem was dat vanaf het jaar 2000 de beurskoersen hard daalden.

Hoe lager de beleggingsresultaten, des te groter het risico werd voor NN in het geval een klant zou overlijden omdat er minder werd opgebouwd door klanten. Daardoor ging een groter deel van de premie naar de overlijdensrisicoverzekering en bleef er dus minder over om te beleggen.

Uiteindelijk kon het zelfs zo zijn dat om de premie voor overlijdensrisicoverzekering te kunnen betalen een deel van de reeds opgebouwde beleggingen van de klant naar de verzekeraar ging, waardoor de klant na 30 jaar zelfs op een waarde van nul kan zitten, aldus De Gier.

Premie bij NN hoger

NN heeft als enige verzekeraar nooit verteld hoe hoog die premie was. Dat bleek pas later. Verder was de premie bij NN een kwart hoger dan bij andere aanbieders van woekerpolissen.

Wakkerpolis trekt samen op met de Consumentenbond, die NN ook dagvaardt.

'ASR en Achmea zijn de volgende'

De volgende verzekeraars die een claim tegemoet kunnen zien zijn ASR en Achmea, aldus De Gier. Hij denkt dat tegen de zomer het geval zal zijn. Bij zowel ASR als Achmea gaat het om ongeveer 200.000 woekerpolissen. De bedragen waar het daar om gaat zijn 'aanmerkelijk' lager dan bij NN, aldus De Gier.

De verzekeraar liet in 2014 al in de prospectus voor de beursgang weten dat eventuele succesvolle claims financiële gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf en de reputatie. Omdat de hoogte van de mogelijke schade niet is in te schatten hoeft NN geen voorziening op te nemen in de balans.

Overigens loopt er ook al een collectieve actie van Vereniging Woekerpoli.nl bij de rechtbank van Rotterdam die zich in een vergevorderd stadium bevindt. NN verwacht in de tweede helft van 2017 een uitspraak in die zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore