Geld en Werk

Enorme renteverhoging in Turkije na vrije val lira

23 mei 2018 20:50 Aangepast: 05 maart 2019 13:02
De Turkse president Erdogan. Beeld © AFP

Ondanks eerdere bezwaren van president Erdogan heeft de centrale bank van Turkije besloten om zijn belangrijkste rentetarief fors op te schroeven. Doel is het stoppen van de keldering van de Turkse lira.

Dat maakt de centrale bank bekend na een spoedberaad. Het rentetarief dat wordt verhoogd bepaalt tegen welk percentage financiële instellingen als banken geld kunnen lenen bij de centrale bank.

Dit heeft ook direct gevolgen voor leningen van mensen bij gewone banken. Die rekenen de verhoging van de rente direct door omdat ze anders in de problemen zouden komen. 

3 procent erbij

Het belangrijkste rentetarief stijgt met maar liefst 3 procentpunten naar 16,5 procent. De waarde van de Turkse lira zakt al langere tijd vanwege de oververhitting van de Turkse economie, na hoge groei. Die heeft gezorgd voor een hoge inflatie en een toenemend tekort op de balans.

Onlangs liet de Turkse leider Erdogan weten dat hij een fel tegenstander is van renteverhogingen door de centrale bank, vanwege de mogelijke gevolgen voor de binnenlandse economie. De centrale bank ziet echter geen andere mogelijkheden dan een forse verhoging.

De renteverhoging komt exact een maand voor de vervroegd uitgeschreven presidents- en parlementsverkiezingen. Daarmee hoopt Erdogan meer controle te bemachtigen over het monetaire beleid van de centrale bank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore