Geld en Werk

Uber biedt ervaren chauffeurs en koeriers verzekering aan

23 mei 2018 19:57 Aangepast: 23 mei 2018 20:22
Een fietskoerier van Uber. Beeld © Archieffoto ANP

Taxibedrijf Uber verzekert zijn zelfstandige chauffeurs en bezorgers in Nederland vanaf juni tegen ernstige ziekte, letsel en de geboorte van een kind. Wel moeten zij een bepaald aantal uren gewerkt hebben.

Het verzekeringsprogramma is ontwikkeld in samenwerking met verzekeraar Axa en dekt de chauffeurs en bezorgers "voor substantiële kosten en/of verlies van inkomen door ongeval of letsel tijdens ritten", schrijft het bedrijf in een blogpost

Om in aanmerking te komen voor de verzekering buiten Uber-ritten, zoals ziekte, ongelukken of ouderschap, geldt een minimumeis. Een chauffeur moet in de voorgaande acht weken minimaal 150 ritten hebben voltooid, wat neer komt op gemiddeld 2,6 ritten per dag. Een Uber Eats-bezorger moet 30 bezorgingen in de voorgaande 8 weken hebben voltooid, bijna vier per week.

150.000 zelfstandigen

Daarmee zijn in Europa volgens het bedrijf zo'n 150.000 zelfstandige chauffeurs en bezorgers per 1 juni verzekerd. Uber keert hen per vergoeding een maximaal bedrag uit, zoals bijvoorbeeld 7500 euro voor medische dekking en een vast bedrag van 50.000 euro bij een invaliditeitsuitkering.

Voor vergoedingen buiten ritten om gelden lagere uitkeringen. Voorbeelden zijn eenmalig 1000 euro bij ouderschap en maximaal 825 euro bij ziekte en ongevallen met minimaal zeven aaneengesloten dagen arbeidsongeschiktheid.

Kritiek

Het programma van Uber volgt na de stevige kritiek die het bedrijf krijgt over de vergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hierdoor kregen onder andere jonge bezorgers geen sociale bescherming en extra's meer, zoals vakantiegeld, vergoeding bij ziekte en WW.

Daarnaast zorgt de minimumeis er tegelijkertijd voor dat het aantrekkelijker wordt voor chauffeurs en bezorgers om veel ritten of bezorgingen te voltooien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van