Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kledingimporteur Teidem failliet

Opnieuw een domper voor de modetak van investeerder Bencis. Na het faillissement van Perry Sport en Aktiesport is nu ook kledingimporteur Teidem uit de stal van Bencis bankroet.

Teidem uit Leiderdorp is een kledinggroothandel, die vlak na de oorlog werd opgericht. De onderneming is actief in 45 landen, en boekte in 2014 een omzet van 48 miljoen euro. In 2007 nam investeringsmaatschappij Bencis een meerderheidsbelang in het modebedrijf.

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat Teidem vorige week failliet is verklaard. Ook de moedermaatschappij TE Holding en zusterbedrijven TD Wear en Doncawear zijn bankroet. Terry Steffens van Fort Advocaten is benoemd tot curator in de faillissementen.

Langer in problemen
Uit de jaarrekeningen van Teidem en TE Holding blijkt dat het bedrijf al langer in de problemen zit. Vorig jaar voldeed de kledingimporteur niet meer aan de voorwaarden die huisbank ABN Amro stelde voor de kredieten. Maar uiteindelijk gedoogde de bank die situatie, en verlengde de looptijd van de leningen. Eind deze maand had een lening moeten worden afbetaald.

In de goedkeurende verklaring bij de jaarrekening over 2014 waarschuwde externe accountant Andrea Vogel van EY al voor 'onzekerheden omtrent de continuïteit' van Teidem.

Perry Sport
Het is het tweede faillissement in korte tijd in de kleding-portefeuille van de investeringsmaatschappij. In februari ging Bencis-participatie Unlimited Sports Group (USG), met de winkelketens Perry Sport en Aktiesport, al failliet. Bencis wil geen commentaar geven op het tweede faillissement. 

Curator Steffens was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.