Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit zijn de rijkste landen ter wereld (en ja, Nederlanders zijn rijk)

We zijn rijk, maar bijna niemand is rijk genoeg voor een Maserati. Beeld © Getty

Nederlanders hebben het eigenlijk best goed. Vergeleken met de rest van de wereld zijn we namelijk écht een rijk landje. Nederland staat op plek 14 van rijkste landen ter wereld, blijkt uit de meest actuele cijfers van het Internationaal Monetair Fonds.

Als we de volledige economie van een jaar delen door het aantal inwoners, zien we dat iedere Nederlander 47.879 euro waard is. Dat is het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking. Daarmee zijn we het derde land van de Europese Unie. Alleen in Luxemburg (3) en Ierland (5) zijn ze rijker.

Kleine landen zijn vaak rijker

Maar we laten dus wel grote Europese economieën als Duitsland (15), Groot-Brittannië (28) en Frankrijk (29) achter ons. Het valt sowieso op dat kleine landen relatief rijk zijn. Het allerrijkste zijn ze in het oliestaatje Qatar. Het bbp per hoofd ligt daar op ruim 109.000 euro.

Dat komt volgens econoom Hans Stegeman vooral doordat er in kleine landen relatief weinig mensen wonen. Als daar een paar grote instellingen zijn die voor veel economische activiteit zorgen, zoals een grote haven of banken, hoeft hun economische waarde maar door een lager aantal inwoners gedeeld te worden.

In Luxemburg wonen weinig mensen, maar mede door hun gunstige belastingstelsel zijn er relatief veel bedrijven gevestigd.

Miniatuurvoorbeeld

'VOC-mentaliteit'

Maar waar is Nederland eigenlijk zo rijk van geworden? "De politiek incorrecte manier om dat te zeggen: we hebben de rest van de wereld ooit leeggeroofd. De politiek correcte manier: onze huidige VOC-mentaliteit", legt Stegeman uit.

Hij doelt op onze goede neus voor internationale handel. "Maar we liggen ook op een leuke plek." Schiphol en de Rotterdamse haven zijn bijvoorbeeld al jaren belangrijke motoren voor de economie. We zijn misschien geen oliestaatje, maar we pompen nog altijd gas naar boven. Ook is onze grond vrij vruchtbaar.

Lees ook de column van Hans Stegeman: Nederland is een rijk en gelukkig, maar asociaal landje

Wie geen olie heeft, moet slim zijn

De meeste landen zijn afhankelijk van hun hulpbronnen, zoals olie. Maar landen die dat niet hebben, moeten slim zijn. Stegeman geeft als voorbeeld een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat, zoals in Luxemburg, Ierland en Nederland. Maar in Macau wordt weer heel veel geld verdiend met de gokindustrie.

Toch is er op de lange termijn maar één manier om rijk te blijven: het geld goed gebruiken. "Een goed opgeleide bevolking en goede instituten." Wat dat betreft doet Nederland het uitstekend. En eigenlijk wisten we dat al lang.

Rijk of niet: alleen geld maakt niet gelukkig: