Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wapenstilstand in handelsoorlog tussen VS en China

President Trump (r) met zij Chinese evenknie Xi Jinping. Beeld © AFP

De handelsoorlog tussen de VS en China staat voorlopig 'on hold'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin gisteren gezegd tegen Fox News. De landen hebben de afgelopen dagen koortsachtig onderhandeld om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Handelsoverschot

China zou hebben beloofd om het handelsoverschot met de VS aanzienlijk terug te gaan dringen door meer Amerikaanse spullen te gaan importeren. China exporteert namelijk voor 375 miljard dollar meer naar de VS dan het importeert.

Volgens Trump lijdt de Amerikaanse industrie onder de goedkope Chinese goederen, waar de Amerikaanse bedrijven niet tegen kunnen concurreren. De importheffingen zorgen ervoor dat de Chinese producten duurder worden, en dus minder aantrekkelijk, waardoor de eigen industrie weer tegen vergelijkbare prijzen spullen kan maken.

Staal en aluminium

Sinds maart verkeren de landen in een steeds verder escalerende handelsoorlog, nadat president Trump zijn eerste maatregelen aankondigde om de eigen economie te beschermen. Trump kondigde in eerste instantie importheffingen aan om staal en aluminium.

De meeste landen werden uiteindelijk daarvan uitgezonderd (waaronder de EU), maar China niet. De twee grootmachten raakten daarna in een vinnig handelsgevecht terecht.

Escalatie

De Amerikanen kondigden eerst aan om importen uit China ter waarde van 50 miljard dollar te belasten met extra importtarieven, die waren vooral gericht op Chinese hightech-bedrijven.

Daarna sloegen de Chinezen terug met gelijke munt, door importheffingen op van alles, van tabak tot vliegtuigen uit Amerika, op te leggen. De Amerikanen lieten dat weer niet over hun kant gaan, en dreigden met nieuwe handelssancties.

Die laatste klap zou de grootste zijn geweest: nog eens 100 miljard dollar aan import uit China zou zwaarder belast worden aan de grens. Zo ver lijkt het nu dus niet te komen.

Chinezen gaan meer olie en gas importeren

De importheffingen over in totaal 150 miljard dollar aan Chinese importwaar zijn opgeschort, terwijl minister van Handel, Wilbur Ross, met Beijing onderhandelt over de details van het akkoord tussen de economische grootmachten.

Volgens Mnuchin hebben de twee landen handelsafspraken gemaakt over specifieke sectoren, zoals landbouw en energie, schrijft The Washington Post. De Amerikaanse minister van Financiën verwacht dat China de komende jaren voor 50 tot 60 miljard dollar meer energie zal importeren. Denk dan bijvoorbeeld aan olie en gas.

Eerder zong rond dat China voor 200 miljard dollar meer zou gaan importeren uit de VS, maar daarop gaf Mnuchin geen commentaar.

Brandje smeult

De wereldwijde handelsoorlog lijkt nu op een laag pitje te staan, maar vorige week bleek ook dat de brand tussen de VS en de EU nog altijd smeult. De VS heeft namelijk de importheffingen op Europees staal en aluminium voorlopig slechts opgeschort: de dreiging hangt nog altijd boven de markt.

Daarop publiceerde de EU vorige week een enorme lijst van Amerikaanse producten, die in aanmerking komen voor een importheffing van 25 procent. Die heffingen zouden worden ingesteld als de Amerikanen toch Europees staal en aluminium gaan weren.

Op de Europese vergeldingslijst staan onder meer staal- en aluminiumproducten, batterijen, wasbakken, korte broeken (voor mannen én vrouwen), make-up, pindakaas en heel veel meer.