Geld en Werk

Aantal topambtenaren met te hoog salaris stijgt fors

18 mei 2018 17:21 Aangepast: 19 mei 2018 08:49
Ambtenaren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Beeld © ANP

Het aantal topambtenaren dat meer verdient dan een minister is het afgelopen jaar niet afgenomen, maar juist aanzienlijk gegroeid. 31 leden van de ambtelijke top toucheerden in 2017 meer dan een ministerssalaris, in 2016 waren dat er nog 22.

Dat blijkt uit een analyse van de openbaarmakingen in het Rijksjaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken (PDF).

Overgangsregeling

Voor alle ambtenaren geldt sinds 2015 dat ze niet meer mogen verdienen dan een minister. Toen de wet werd ingevoerd vond men het oneerlijk als de topverdieners plotsklaps een hap van hun salaris moesten inleveren. Daarom werd er een overgangsregeling in het leven geroepen, om stapsgewijs aan de regels te gaan voldoen.

Maar in plaats van dat het aantal WNT-overschrijders afneemt, neemt het voorlopig dus alleen maar toe.

Salarisverhoging tot boven de norm

Zo verdiende de Directeur-Generaal op het ministerie van Onderwijs in 2016 bijvoorbeeld nog 178.348 euro, keurig onder de norm van 179.000 euro die toen gold. In 2017, toen de wet dus al lang en breed van kracht was, kreeg hij een loonsverhoging waardoor zijn salaris aanzwol tot 182.735 euro. Boven de 2017-norm van 181.000 euro, dus.

Voor twee DG's op Volksgezondheid, Welzijn en Sport geldt bijna hetzelfde, net als voor functiegenoten op Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Justitie en Veiligheid, en Infrastructuur en Waterstaat.

Ook een buitengewoon adviseur en een topconsultant op Binnenlandse Zaken zaten eerst onder de norm en nu erboven. Net als de Secretarissen-Generaal op Sociale Zaken en Algemene Zaken.

Laatstgenoemde zat in 2016 nog ruim onder de norm, maar kreeg er een slordige 7400 euro bij, waardoor hij te veel ging verdienen.

30.415 euro boven de norm

Maar ook veel topambtenaren die al langer boven het wettelijk maximum verdienden, kregen er in 2017 nog eens wat extra geld bovenop. Zo verdiende de Inspecteur-Generaal Volksgezondheid in 2016 al ruim boven de norm, met 206.860 euro. In 2017 kreeg ze nog een salarisverhoging en ging 211.415 euro verdienen: 30.415 euro boven de norm.

Ook de directeur van het ABDTOPConsult, de club van topambtenaren die interimklussen doen op verschillende ministeries, kreeg een salarisverhoging terwijl hij al royaal boven het WNT-maximum zat. Hij ging van 195.437 naar 199.666 euro.

Beschermd salaris

De verhogingen boven de norm zijn het gevolg van de manier waarop de overgangsregeling is gemaakt. Ambtenaren die in 2015 meer dan een minister verdienden moeten binnen zeven jaar afbouwen naar de norm. Maar de eerste vier jaar is hun salaris nog 'beschermd'. Daarna moeten ze in drie jaar afbouwen tot het wnt-niveau.

Maar in die vier jaar krijgen ze wel gewoon de cao-loonsverhogingen of vaste indexeringen die contractueel zijn vastgelegd. Zo kan het zijn dat topverdieners in de overgangsperiode nog meer gaan verdienen.

Ook een verhoging van de bijdrage van de werkgever aan de pensioenpremie is 'beschermd' en wordt ook meegeteld in de totale bezoldiging, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

De rest werkt voor een 'heel normaal salaris'

Opmerkelijk is dat in het Rijksjaarverslag van Binnenlandse Zaken juist staat dat 'de effecten van de WNT steeds meer zichtbaar worden'. In de praktijk blijkt daar voor de topambtenaren in ieder geval nog weinig van.

De woordvoerder benadrukt wel dat de 31 topverdieners slechts 0,031 procent vormen van alle ambtenaren. "Het merendeel werkt gewoon voor heel normale salarissen", aldus de zegsvrouw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore