Ga naar de inhoud
Interview

Druk op Shell neemt toe: 'Ze verschuiven probleem naar kleinkinderen'

De druk op olie- en gasgigant Shell neemt steeds meer toe. Er dreigt een rechtszaak van Milieudefensie (en zo'n tienduizend burgers) en vandaag doen aandeelhouders van Shell hun zegje over de al dan niet duurzame koers van het bedrijf. Frederieke Hegger spreekt Mark van Baal van groene beleggersbeweging Follow This, die wil dat Shell sneller vergroent.

'Shell verschuift klimaatprobleem naar onze kleindkinderen'

13:27

Aanstaande vandaag wordt een spannende dag voor de top van Shell. Op de agenda van de aandeelhoudersvergadering: de resolutie van Follow This, waarin staat dat Shell doelen moet stellen die aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs.

Meer steun voor resolutie, meer druk op Shell

Het ziet ernaar uit dat er meer steun voor de resolutie komt dan vorig jaar. Van Baal rekent op minimaal 10 procent steun, o.a. van Aegon en Actiam. Vorig jaar was dat nog 6,3 procent.

Volgens topvrouw Marjan van Loon is voor de resolutie stemmen niet meer nodig, want Shell zou progressiever zijn dan Follow This. De olie- en gasgigant wil in 2050 50 procent minder CO2 uitstoten dan het nu doet. Maar volgens Van Baal is dat verre van genoeg: "Die ambitie is lager dan (het klimaatakkoord van) Parijs van ons vraagt."