Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wat je van Elon Musks cv kunt leren

Elon Musk tijdens de opening van de Tesla-fabriek in Tilburg. Beeld © ANP

Het smoesje 'ik heb te veel gedaan voor één A4' gaat niet meer op. Een Amerikaans cv-bedrijf laat zien: zelfs de ervaring van Elon Musk past gewoon op één kantje. Sollicitatiecoach Aaltje Vincent haalt de do's en dont's uit Musks cv.

Hij heeft een groot betaalbedrijf opgezet, hij werkt aan een elektrische autorevolutie, oh, en hij bouwt tussendoor een batterijfabriek. Een groot ondernemer als Elon Musk heeft natuurlijk minimaal twee pagina’s nodig om zijn carrière op te tekenen. Nee hoor, bewijst Amerikaans cv-bedrijf Novorésumé. Zij maakten een cv voor Elon Musk, puur om het punt te maken: less is more.

De Nederlandse sollicitatiecoach Aaltje Vincent analyseert het cv, en geeft tips waar je wat mee kunt bij jouw volgende sollicitatiebrief. (lees verder na de afbeelding)

Thumbnail

Tip 1: Zeker doen, een profiel bovenin
De cv-makers van Musk hebben één ding alvast goed gedaan: een korte beschrijving bovenin. "Twee à drie regels zijn perfect", zegt Vincent. "Omschrijf vooral wat je toegevoegde waarde is, en niet wat je leuk vindt om te doen of iets dergelijks."

Tip 2: Word concreet, met getallen
Musks A4'tje mist ook wel een aantal musts, vindt Vincent. De informatie wordt bijvoorbeeld niet concreet. "Getallen noemen is magie. Hij omschrijft activiteiten bij Tesla, maar om hoeveel auto’s gaat het precies? Daar maak je indruk mee."

Tip 3: Die skills zeggen weinig
Elon Musk kan bijna alles, als we dit cv moeten geloven. Die eigenschappen en kwaliteiten zijn niet echt een toevoeging, stelt Vincent. "Dit is echt nietszeggend. Je onderscheidt je hier niet mee, want iedereen die solliciteert op de functie zal ongeveer dezelfde skills benoemen."

Tip 4: Wees beknopt
"Zes pagina’s is echt te veel. Wees beknopt. En dat mogen ook wel twee A4'tjes zijn. Zorg vooral dat je cv goed aansluit bij de baan die je wilt hebben. En zorg dat het document scanbaar is: met bulletpoints of vinkjes."

Tip 5: Maak er geen zoekplaatje van
Iedereen wil lekker creatief zijn en opvallen, maar je kunt ook overdrijven. "Dat hebben ze hier goed gedaan. Het heeft een kleurtje en een unieke lay-out, maar het is geen zoekplaatje geworden. De contactgegevens staan ook duidelijk bovenaan, daar houden selecteurs van."

Tip 6: Onderschat jezelf niet
Werk niet in je eentje aan je cv, maar laat iemand meekijken. "Mensen onderschatten waar ze zelf goed in zijn en wat uniek aan hen is. Dat kan een ander soms beter. Elon Musk heeft vast ook briljante mensen aangenomen en een goed werkklimaat gecreëerd. Dat is van onschatbare waarde, maar staat niet op zijn cv."

Tip 7: Voeg wel een geboortedatum toe
In Amerika is het heel gebruikelijk om geen geboortedatum toe te voegen, maar in Nederland is het een must. "Ik ken echt selecteurs die een cv gelijk wegleggen als er geen geboortedatum op staat. Dat is niet altijd zo, maar ik zou de datum er toch maar opzetten."