Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Negen verboden onderwerpen tijdens het sollicitatiegesprek

Ben je eindelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij dat leuke bedrijf, zeg je allemaal onhandige dingen en krijg je uiteindelijk de baan niet. Wil je dat voorkomen? Liz Ryan zette een aantal onderwerpen op een rij waar je dan vooral niet over moet beginnen.

Ryan voerde in de afgelopen 36 jaar met duizenden mensen sollicitatiegesprekken, en het valt haar op dat mensen vaak de mist in gaan door over persoonlijke zaken te beginnen. Nooit doen, zegt ze tegen Forbes. Maar vermijd vooral deze negen onderwerpen. 

1. Financiële problemen

Het is natuurlijk heel knap dat het je ooit is gelukt om met weinig geld rond te komen, of misschien is die baan wel extra belangrijk voor je omdat je snel geld nodig hebt, maar vertel dat nooit aan je toekomstige baas. Waarom niet? Het gaat hem of haar simpelweg niets aan en de informatie is te persoonlijk.

2. Verhalen over je liefdesleven

Als Ryan aan mensen vraagt om uit te leggen hoe hun carrière er tot nu toe uitziet, komt er vaak een heel persoonlijk verhaal mee. Mensen vertellen bijvoorbeeld over hun scheiding die effect had op hun carrière. Maar dat is een slecht plan, vooral omdat veel mensen niet van drama houden. En zeker niet op de werkvloer. Houd je relatieproblemen dus even voor jezelf tijdens het gesprek.

3. Juridische problemen

Het is redelijk normaal als werkgevers in bepaalde sectoren om een Verklaring Omtrent het Gedrag vragen. Dat is niet het moment om te beginnen over die boete die je ooit hebt gekregen omdat je met alcohol op achter het stuur zat. Of over de rechtszaak die nog speelt met je ex. Dat zijn geen verhalen die ervoor zorgen dat mensen je sneller vertrouwen, dus bewaar ze nog even tot de vrijdagmiddagborrel.

4. Ziekte

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je natuurlijk als de ideale kandidaat overkomen, en er zijn nauwelijks manieren om die indruk sneller te verpesten dan door over je langdurige ziekte te beginnen. Als je een periode thuis hebt gezeten omdat je ziek was, vermom dat dan als een sabbatical. Ziekte is persoonlijk, en zolang het niet relevant is om te vermelden, laat het dan achterwege.

5. Plannen voor gezinsuitbreiding

Wil je graag vijf kinderen voor je dertigste? Niet nodig om dat tijdens je sollicitatiegesprek te zeggen. Het is voor werkgevers niet toegestaan om je een baan te weigeren omdat je kinderen wilt, maar als een werkgever van tevoren al weet dat je flink wat tijd afwezig bent om kinderen te baren, zal hij je misschien niet meer als de ideale kandidaat zien.

6. Religie

Religie is op een familiefeestje misschien al niet het meest geliefde onderwerp, maar er is zeker geen reden om het er met je toekomstige werkgever over te hebben. Religie is iets persoonlijks en heeft waarschijnlijk geen invloed op hoe goed je je werk doet, dus het is niet nodig om erover te beginnen.

7. Politieke opvattingen

Minstens zo omstreden als religieuze opvattingen zijn politieke standpunten. Tenzij het om een baan in de politiek gaat, is het absoluut onhandig om ze met je toekomstige baas te delen.

8. Verhalen over je vorige baas

Was je vorige baas een hele vervelende? Zeg het niet. Het maakt niet uit hoe gemeen, onkundig of onaardig hij of zij was, als je het deelt met een toekomstige werkgever komt dat slecht over en maak je een minder betrouwbare indruk.

9. Ratelen

Veel mensen doen het als ze zenuwachtig zijn: veel praten. Heel veel praten. Let ook daarop, want tijdens een sollicitatiegesprek wil je juist niet zenuwachtig overkomen. Praat alleen over zaken die relevant zijn voor het werk en let ook op je gesprekspartner, zodat het een natuurlijk gesprek wordt.

Wel doen?

Gelukkig geeft Ryan naast een hoop dont's ook nog een do: zorg ervoor dat je je fysiek inspant vlak voor het gesprek. Als je je inspant en buiten adem raakt, blijven je zenuwen beperkt en schiet je stem niet in hoogte heen en weer. Zoek dus in de buurt van je plek waar je gesprek hebt een trap, en ren die een paar keer op en neer. Wellicht heb je dan die baan!