Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het vakantiegeld komt eraan! Maar één op de vijf gaat er niet van op vakantie

Een koppel op vakantie in Los Angeles. Beeld © iStock

Het is bijna het einde aan de maand en voor veel mensen betekent dat dat het banksaldo ook hard richting de nul gaat. Maar er gloort hoop aan de horizon. Het vakantiegeld wordt namelijk bij bijna iedereen gestort deze week. Best lekker met de zomervakantie in aantocht. Toch gebruikt 22 procent het vakantiegeld niet voor de vakantie.

Vliegticketvergelijking Skyscanner vroeg ruim vijfhonderd werkende Nederlanders naar hoe ze hun vakantiegeld dit jaar willen besteden. 30 procent gebruikt het volledige bedrag, minstens 8 procent van je bruto jaarsalaris, waar het voor bedoeld is. Met de familie een paar weekjes op de camping in de Dordogne of lekker all-inclusive naar Antalya.

Sparen en aflossen

Een groter deel, 36 procent, gebruikt het vakantiegeld maar deels voor de zomervakantie. En 22 procent zegt zelfs het extraatje helemaal niet te besteden aan de vakantie. Ze zetten het geld liever opzij, gebruiken het voor een verbouwing of lossen er hun hypotheek extra mee af.

Miniatuurvoorbeeld

Vorig jaar deed ING onderzoek naar hoeveel we van ons vakantiegeld opzij zetten voor later. Daaruit bleek dat vooral jongeren het vakantiegeld gebruiken om hun buffer aan te vullen. Volgens de bank doen ze dat onder meer om het geld ooit te gebruiken bij de aankoop van een huis. Door strengere leennormen is daar een fikse zak eigen geld voor nodig.

Meer geld naar vakantie

We denken dit jaar gemiddeld iets meer uit te geven aan de zomervakantie. Een kwart van de ondervraagden heeft een hoger vakantiebudget. 22 procent zegt voor een goedkopere vakantie te gaan. De overige 53 procent stapt in het vliegtuig of de camper met een net zo dik gevulde portemonnee als vorig jaar.

Oproep: ga jij je vakantiegeld uitgeven aan iets bijzonders?

Bijvoorbeeld aan de reis van je leven, waar je al jaren van droomt? Of stop je je vakantiegeld volledig in bitcoins of in beleggingen? Laat het ons weten! Mail je verhaal naar gert-jan.verstegen@rtl.nl.