Geld en Werk

Personeelstekort zorgt bij meer ondernemers voor belemmering

17 mei 2018 08:04 Aangepast: 17 mei 2018 10:51
Er zijn te weinig bouwvakkers Beeld © Archieffoto ANP

Ondernemers willen weer mensen aannemen. Sinds de start van de meting in 2008 waren niet zoveel bedrijven positief over de toekomstige werkgelegenheid.

Een vijfde van de ondernemers heeft inmiddels een tekort aan arbeidskrachten, waardoor de bedrijfsactiviteiten worden gehinderd. Ook dat is in de afgelopen tien jaar niet meer voorgekomen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, de Kamer van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw. Ruim een op de vijf bedrijven gaat ervan uit dat ze dit kwartaal meer personeel in dienst hebben dan in het eerste kwartaal van 2018.

Bouwsector en zakelijke dienstverleners hebben meer mensen nodig

Een kwart van de bedrijven denkt ook echt meer personeel aan te trekken. De roep om extra krachten is vooral groot in de bouw. Daar denkt bijna 32 procent van de ondernemers meer mensen in dienst te krijgen. Daarover was al eerder duidelijk dat het zo goed gaat, dat het slecht gaat.

Het aantal vacatures steeg in het derde kwartaal van 2017 tot 12.800. Het is lastig om geschikt personeel te vinden. 

Bij zakelijke dienstverleners geeft 32 procent van de bedrijven aan dat ze belemmerd worden door een tekort aan personeel. Dat wordt ook gezegd door bedrijven in de informatie en communicatie, vervoer en opslag en autohandel en -reparatie.

Minste tekorten in delfstoffenwinning

In de delfstoffenwinning, waar bijvoorbeeld de gaswinning in Groningen onder valt, geven bedrijven het minst aan gehinderd te worden door een tekort aan arbeidskrachten. Daar gaat het om 8,8 procent.

Bij 5 procent van de bedrijven verwacht met een krimp van het personeelsbestand. 

RTL Z / ANP
`