Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Terecht ontslag voor weigeren aanpassen Linkedin-profiel

Beeld © ANP

Automatiseerder H&R uit Utrecht heeft een 42-jarige medewerker op staande voet ontslagen omdat hij herhaaldelijk weigerde een onjuist profiel op Linkedin aan te passen. Volgens de rechter was het ontslag terecht.

De man ging in de herfst van 2015 aan de slag voor het Utrechtse automatiseringsbedrijf als accountmanager New Business. In die functie moest hij nieuwe klanten werven. Een jaar later werd hij verantwoordelijk voor de marketing en PR van de onderneming.

Functiewijziging

Afgelopen herfst wijzigde het ICT-bedrijf zijn takenpakket opnieuw, en plaatste hem terug naar zijn oude functie. Na onenigheid in de weken daarna besloten het bedrijf en de werknemer dat de laatste een nieuwe baan zou gaan zoeken.

Mede daarom liet de werknemer op Linkedin zijn oude functie staan. Volgens hem was dat van belang bij zijn zoektocht naar een nieuwe baan in de marketing- en PR-sector. Met zijn 'oude' omschrijving zouden recruiters die kandidaten voor dergelijke functies zoeken, hem beter kunnen vinden.

Linkedin-profiel

Het automatiseringsbedrijf was daar alleen niet blij mee. Mede omdat het bedrijf Linkedin gebruikt als commercieel middel om relaties te onderhouden met klanten, verzochten achtereenvolgens de directeur, de adjunct-directeur, zijn teamleider en de advocaat van het bedrijf hem zijn profiel aan te passen.

Dat weigerde de werknemer wekenlang. Daardoor verzuurden de verhoudingen. Toen de werknemer zijn baas liet weten dat hij niets te zeggen had over privé-Linkedin-accounts, schreef de oprichter-directeur: "Zolang ik hier op kantoor zit heb ik alle bevoegdheid. Stop met het gebruiken van de privé account (…) en overspeel je hand niet. (…) Hoop dat ik heel duidelijk ben voor je nu!!"

Ontslag op staande voet

Na een allerlaatste waarschuwing paste de werknemer uiteindelijk wel zijn functie aan, maar liet in de kopregel 'Marketing & PR' staan. Op maandag 16 oktober werd hij daarom op staande voet ontslagen.

De man stapte vervolgens naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Volgens hem had het automatiseringsbedrijf geen reden om hem te ontslaan, omdat hij zijn functie-omschrijving uiteindelijk wel had aangepast.

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis blijkt dat de rechter het bedrijf gelijk gaf. Volgens de rechtbank 'hoefde H&R Automatisering niet te blijven accepteren dat de werknemer zich naar buiten toe bleef presenteren als verantwoordelijk voor de marketing en de PR van haar bedrijf'.

Hoger beroep mogelijk

Volgens zijn advocate Simone ten Haaf overweegt de ex-werknemer nog hoger beroep, vooral omdat hij zijn functieomschrijving uiteindelijk wel aanpaste.

De advocaat van H&R Automatisering, Danny Veerman, zegt blij te zijn met het vonnis. "De uiteindelijke aanpassing van de functie zonder aanpassing van de koptitel, is een technisch verhaal. In de eerste plaats hadden wij andere screenshots dan de werknemer. Bovendien wordt de koptitel bij zoekmethoden via Linkedin toch gecombineerd met het bedrijf waar je werkt."