Geld en Werk

Staatsschuld daalt met 18 miljard, ruim onder Europese norm

16 mei 2018 10:15 Aangepast: 17 mei 2018 11:21
Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Vorig jaar was een topjaar voor de Nederlandse schatkist. De staatsschuld daalde met 18 miljard euro, van 434 miljard naar 416 miljard euro. Daarmee sluit Nederland voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis een jaar af met een schuld die voldoet aan de Europese regels.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) dat vanochtend is gepubliceerd. Het FJR is de officiële jaarrekening van de overheid.

Onder de 60 procent

Als percentage van het BBP, alles wat we met elkaar verdienen in Nederland, kwam de schuld namelijk uit op 56,7 procent. Volgens de Europese begrotingsregels moet de schuld onder de 60 procent blijven.

Ook nam het begrotingsoverschot fors toe, tot 8 miljard euro. Vorig jaar werd voor het eerst sinds de crisis al een overschot in de boeken gezet, toen nog 2,6 miljard euro.

Grotere afname dan het overschot?

Dat de staatsschuld met een groter bedrag afneemt dan het begrotingsoverschot klinkt raar, maar daar is een logische verklaring voor.

Het begrotingssaldo (als dat positief is, heet het een overschot), is namelijk een optelsom van alle reguliere uitgaven en inkomsten die de overheid doet. Daarin worden een aantal zaken niet meegerekend, zoals eenmalige opbrengsten uit de verkoop van staatsbelangen. Zo verkocht de staat bijvoorbeeld afgelopen jaar ook voor miljard aan aandelen in ABN en ASR.

Werkloosheid daalt

Ook op de arbeidsmarkt ging het goed het afgelopen jaar. Het aantal werkenden nam toe met bijna 200.000 en de werkloosheid daalde tot onder de 5 procent.

Hoewel de economie op volle toeren draait, blijft de loongroei voor werkenden 'gematigd'. De lonen stegen met gemiddeld 1,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore