Ga naar de inhoud
Alles over de nieuwe privacywet (AVG)

Laatste horde bij uitvoering privacywet genomen: 25 mei van kracht

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Beeld © ANP

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet die uitvoering geeft aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), beter bekend als de nieuwe privacywet.

Op vrijdag 25 mei is het zover. Dan treedt de nieuwe privacywet in werking en gelden voortaan dezelfde privacyregels in de hele Europese Unie. 

De wet moet Europese burgers meer invloed geven op wat er met hun privacygevoelige informatie gebeurt en wat bedrijven, overheden en organisaties ermee doen.

Nationale keuzes

De vandaag aangenomen Uitvoeringswet (UAVG) moet ervoor zorgen dat de overgang van de oude naar de nieuwe privacyregels in Nederland zo soepel mogelijk verloopt en was ingediend door minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. 

De Uitvoeringswet is beleidsneutraal, wat betekent dat op de plekken waar de Europese wet ruimte laat voor nationale keuzes, bij ons de bestaande regels van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zoveel mogelijk ongewijzigd zijn overgenomen.

Naleving van de wet ligt in handen van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens Dekker, die zo de stress die bij veel bedrijven en organisaties leeft probeerde weg te nemen, richt de waakhond zich de eerste maanden vooral op voorlichting. Toch zullen organisaties waarbij het 'evident' is dat er fouten gemaakt zijn, wel degelijk worden beboet.

Meer weten? In de Grote Privacyshow vertellen we je vanavond alles wat jij moet weten over de AVG. Kijk de show hier live vanaf 20.30.