Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Supertrash van Olcay Gulsen boekte jarenlang miljoenenverliezen

Beeld © ANP

Modemerk Supertrash van onderneemster Olcay Gulsen boekte afgelopen jaren miljoenenverliezen. Dat blijkt uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag van het moederbedrijf Wayahead.

Afgelopen jaren werden verhalen, bijvoorbeeld in zakenblad Quote, over problemen bij Supertrash door oprichter Gulsen meestal een beetje weggelachen. Maar uit het verslag van curator Stephan Voermans blijkt dat de problemen groot waren.

Omzet kelderde

Zo kelderde de omzet van moederbedrijf Wayahead van ruim 32 miljoen euro in 2015 tot 15,5 miljoen euro in 2017, een ruimschootse halvering in drie jaar.

Tot en met 2015 richtte het bedrijf zich vooral op groothandel. Dat jaar werd een aantal retailwinkels teruggekocht. In connectie daarmee werd naast Supertrash een nieuwe kledinglijn ST Studio opgezet. "Deze werd slecht ontvangen", aldus de curator in zijn verslag. Daarnaast was er bij de groothandel sprake van 'een terugloop van orders'. 

Miljoenenverliezen

In 2016 blijkt het bedrijf van Gulsen een verlies van bijna 8,5 miljoen euro te hebben geboekt. In 2017 waren de resultaten beter, maar was er toch nog sprake van een verlies van 2,7 miljoen euro.

Ondanks diverse investeringen en inkoopwijzigingen om de druk op de liquiditeit te verlagen 'bleek een faillissement onafwendbaar', aldus het verslag.

Bankroet

In maart ging een aantal dochterbedrijven bankroet, een week later gevolgd door een faillissement van het moederbedrijf. Halverwege april was er sprake van een doorstart, door een groep anonieme investeerders. Gulsen zou zelf niet meer bij de doorstart betrokken zijn. Dankzij de doorstart blijft een aantal winkels open, en houden 20 van de 69 werknemers hun baan.

De anonieme investeerdersgroep betaalde in totaal 700.000 euro voor onder meer de voorraden in de winkels met een inkoopwaarde van 1,4 miljoen euro. Voor dat bedrag kochten de investeerders ook de merkrechten van onder meer Supertrash, ST Studio en Olcay Gulsen, het orderboek, de webshop en de overige goodwill.

Quote merkt op dat Gulsen daarmee ook de rechten over haar eigen naam kwijt is.