Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederlandse economie groeit iets minder snel: met 0,5 procent

In de eerste drie maanden van het jaar groeide onze economie met 0,5 procent in vergelijking met vierde kwartaal. De groei is daarmee wel wat lager dan eind vorig jaar. Aan de consumenten ligt het niet: de consumptie steeg het hardst in zeventien jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stegen vooral de bestedingen van consumenten flink, met 1,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal. Daarmnee was de hogere consumptie goed voor de helft van de totale groei.

Verder stegen de investeringen verder, met maar liefst 2,3 procent. De export droeg wat minder bij aan de groei.

De economische groei was over de gehele linie wat minder sterk dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, toen het bruto binnenlands product (bbp) nog met 0,7 procent toenam.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2017 is de economie met 2,8 procent gegroeid, aldus een eerste raming van het CBS.

Consumptie groeit sterk

Consumenten geven al zestien kwartalen op rij meer uit dan een jaar eerder. Maar dit keer was de plus, met 3,2 procent, wel heel erg sterk. Het ging om de sterkste consumptiegroei in ruim zeventien jaar.

Er werd vooral meer uitgegeven aan auto’s, elektrische apparaten, kleding en de inrichting van woningen. Ook is er meer gas verbruikt dan een jaar terug.

Volgens het CBS is het stevig oplopen van de consumptie in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook de werkloosheid neemt steeds verder af en de woningmarkt zit nog altijd in de lift.

Import groeit harder dan export

Opmerkelijk is wel dat de import voor het eerst in ruim twee jaar harder aantrok dan de export. De uitvoer van goederen en diensten nam op jaarbasis toe met 3,6 procent aan. Een kwartaal eerder groeide de export nog bijna twee keer zo sterk. De import steeg met 4,7 procent.

Wat betreft bedrijfssectoren deden vooral de bouw en de zakelijke dienstverlening het goed. Ook de industrie produceerde meer dan een jaar eerder. Door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen was de delfstoffenwinning de sector met de grootste krimp, met een min van 10 procent.

Het CBS heeft de cijfers overigens gecorrigeerd voor het aantal werkdagen. Het eerste kwartaal telde dit jaar een werkdag minder dan vorig jaar. Zonder die correctie was de groei op jaarbasis op 3 procent uitgekomen.