Geld en Werk

DNB: We moeten meer premie betalen voor ons pensioen

14 mei 2018 17:30 Aangepast: 14 mei 2018 17:42
Beeld © ANP

De financiële positie van pensioenfondsen is verslechterd, stelt De Nederlandsche Bank. De toezichthouder gooit de knuppel in het hoenderhoek: de fondsen moeten meer premie innen en minder uitkeren.

Dat schrijft DNB vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, in aanloop naar de hoorzitting over pensioenfondsen op donderdag. De wet geeft nu nog te veel ruimte om relatief weinig premie te vragen en veel pensioen uit te keren, vindt de toezichthouder. 

Beleggingen die tegenvallen

De fondsen hebben daar de afgelopen jaren gretig gebruik van gemaakt, en daarom heeft een aantal pensioenfondsen - ook de grote spelers - niet voldoende geld in kas, waarschuwt DNB al langer. Daardoor blijft de dreiging in de lucht hangen van 'forse, abrupte kortingen'.

Fondsen gaan er teveel vanuit dat ze het gat tussen hun uitgaven en inkomsten kunnen dichten met goede beleggingsresulaten, aldus DNB. Maar als die beleggingen tegenvallen, komen de fondsen en dus de pensioenen in gevaar.

'Paniekzaaien'

Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, vindt dat De Nederlandsche Bank 'onnodig paniek zaait'. "De pensioenen lopen geen gevaar en het is niet nodig om de premies nu flink te gaan verhogen", zegt hij tegen RTL Z. "De Nederlandsche Bank gaat op dit punt te kort door de bocht."

Er is nu geen noodzaak om heel snel maatregelen te nemen, zegt hij. "We weten dat er tijden zullen zijn waarin de premie te hoog is, maar ook dat er tijden zijn waarin de premie te laag is. Op de lange termijn is nog helemaal geen reden om tot ingrijpen over te gaan."

'Premies dekken kostprijs pensioen niet'

DNB wil donderdag praten over het wettelijke kader waarbinnen de pensioenfondsen opereren: het nieuwe financieel toetsingskader (nFTK). 

Sinds die is ingevoerd in 2015 hebben de ingelegde premies gemiddeld gezien de kostprijs van pensioenen niet gedekt, stelt de toezichthouder. Daarbij zijn de pensioenen meerdere jaren achter elkaar volledig uitgekeerd, ondanks tekorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van