Ga naar de inhoud
Geld en Werk

President-commissaris steekt kwart miljoen in Akzo

Beeld © ANP

Nils Andersen, die in april werd benoemd tot de nieuwe president-commissaris van AkzoNobel heeft bijna een kwart miljoen euro in aandelen van de verfgigant gestoken. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële arkten (AFM).

De Deen volgde op 26 april president-commissaris Antony Burgmans op, die vorig jaar het verzet tegen de ongewilde overnamepoging van de Amerikaanse branchegenoot PPG leidde. Burgmans vertrok na het maximaal aantal van drie termijnen van vier jaar.

Kandidaat van buiten

Voor de opvolging koos Akzo Nobel geen zittende commissaris, maar nadrukkelijk een kandidaat van buiten. Nils Andersen was tot 2016 topman van A.P. Moller-Maersk. Sinds zijn ontslag bij de Deense rederij vervult hij toezichthoudende functies, vooral bij bedrijven die in handen zijn van private equityhuizen.

De keuze voor de buitenstaander werd gezien als een handreiking aan aandeelhouders en signaal dat Akzo openstond voor een nieuwe blik, na de aanvaring met ontevreden aandeelhouders die vorig jaar hoopten dat het concern zich zou laten kopen door PPG.

Eigen geld

Andersen blijkt niet alleen een buitenstaander, maar ook iemand die bereid is om zijn eigen geld te investeren in bedrijven waar hij toezicht houdt. Uit het register van de AFM blijkt namelijk dat hij op 27 april meldde een pakket van 3300 aandelen AkzoNobel te bezitten.

Tegen de huidige koers van bijna 75 euro is dat pakket zo’n 247.000 euro waard. Het is een uitzonderlijk bezit voor een toezichthouder bij Akzo. Volgens het meest recente jaarverslag bezaten eind vorig jaar slechts vier van de tien toen zittende commissarissen aandelen in Akzo.

Bescheiden pakketjes

De meeste aandeelhoudende toezichthouders hebben bovendien vaak bescheiden pakketjes; Burgmans had er 551, Peggy Bruzelius 500 en Louis Huges 548. Vice-voorzitter van de raad van commissarissen Byron Grote was een uitschieter met 2000 aandelen in portefeuille.

AkzoNobel schrijft in het meest recente jaarverslag dat zijn commissarissen niet worden beloond in aandelen. Desgevraagd laat het concern weten dat dit nog steeds zo is. Dat betekent dat de toezichthouders, onder wie Andersen, hun aandelen met eigen geld hebben gekocht.

Koersverlies

Volgens een woordvoerster bezat Andersen zijn aandelenpakket al voordat hij daadwerkelijk door AkzoNobel werd benoemd. "Hij kocht ze op 13 maart", ofwel een ruime week nadat Akzo bekendmaakte hem te zullen voordragen voor zijn nieuwe post.

Overigens betekent dat, dat Andersen voorlopig een verlies van ruim 16.000 euro op zijn aandelen heeft geleden. Bij aankoop noteerde Akzo Nobel namelijk iets boven de 80 euro.

Dit is een artikel van