Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Onterecht ontslag Van der Valk voor schenken twee gratis drankjes

Beeld © ANP

Het Van der Valk Hotel in Hoorn heeft een werknemer ontslagen omdat hij twee gratis drankjes schonk aan gasten, maar volgens de rechter is dat veel te streng. Het hotel moet de man drie maandsalarissen betalen en zijn juridische kosten vergoeden.

De man werkte sinds september als medewerker in de bediening bij de Van der Valk-vestiging in Hoorn. Op 6 januari werkte hij tijdens een besloten feest van een collega, waarbij sprake was van een zogenoemde 'open bar'. Dat betekent dat frisdrank, bier, wijn en binnenlands gedestilleerd zoals jenever gratis waren.

'Diefstal'

Aan het einde van de avond wilden twee gasten graag een Amaretto drinken. Dat buitenlands gedestilleerd viel echter niet onder de door de klant afgekochte drank. Na enig aandringen schonk de man hen de twee drankjes in. Nadat dit was gezien op camerabeelden werd de man twee dagen later op staande voet ontslagen. Volgens Van der Valk was sprake van diefstal.

De man stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten, en haalde daar zijn gelijk. De rechtbank Noord-Holland, vestiging Alkmaar oordeelde vorige week dat de maatregel veel te streng was. Volgens de rechter is er juridisch gezien geen sprake van diefstal.

Inhouding loon

Het gratis schenken van drank is in principe weliswaar reden voor ontslag, maar gezien de omstandigheden (een open bar tijdens een feest van een collega) en het feit dat de werknemer verder een onberispelijke staat van dienst had, had het hotel volgens de rechter moeten volstaan met een lichtere straf als een officiële waarschuwing of inhouding op het loon.

Omdat de man inmiddels elders een nieuwe baan heeft gevonden, hoeft Van der Valk de ex-medewerker niet meer terug in dienst te nemen. Toch komt de strengheid het hotel duur te staan.

Het horecabedrijf moet de ex-werknemer doorbetalen tot het einde van zijn dienstverband in april. Met wat kortingen en verhogingen komt dat uit op ruim 5000 euro. Ook moet Van der Valk zijn juridische kosten van 679 euro vergoeden.

Meerdere ontslagen

Volgens advocaat Astrid Lof van de medewerker zijn er in dezelfde zaak nog twee mensen door Van der Valk ontslagen. Eentje schonk eveneens buitenlands gedestilleerd. Een ander was een werknemer die als gast op het feest aanwezig was, en de drankjes accepteerde.

De twee andere ontslagen medewerkers grijpen echter naast een vergoeding, omdat zij niet tijdig bezwaar tegen het ontslag aantekenden. 

Geen geld spenderen

Lof denkt dat Van der Valk niet tegen het vonnis in hoger beroep zal gaan. "Ik heb de indruk dat het bedrijf geen geld aan de zaak wil spenderen, want ze zat er zonder advocaat."

Een woordvoerder van Van der Valk bevestigt dat het horecabedrijf niet in hoger beroep gaat. "Wij zullen de uitspraak van de rechter accepteren. Wij betreuren het vonnis wel. Van der Valk heeft regels opgesteld, en die zijn overtreden. Bovendien is er mogelijk nog wel meer gebeurd dan die twee drankjes. Maar dat is een welles-nietes discussie."