Geld en Werk

Frankfurt wint slag om bedrijven die Londen verlaten om brexit

26 juni 2017 16:41 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Zo ziet Frankfurt eruit vanaf de bovenste verdieping van de Europese Centrale Bank (ECB) Beeld © Getty Images

Nu de brexit er echt komt, zoeken multinationals en banken een alternatief voor de Londense City. Frankfurt lijkt die slag te winnen, Amsterdam wordt nog nauwelijks genoemd.

Nadat Groot-Brittannië vorig jaar koos voor een brexit en zich daarmee binnenkort buiten de Europese Unie plaatst, ontstond meteen discussie over waar bedrijven en banken uit de Londense City zich zouden gaan vestigen. Die discussie lijkt beslecht: Frankfurt wordt een nog belangrijkere vestigingsstad. Amsterdam verliest voorlopig de slag.

Veruit de meeste banken en financiële dienstverleners verkiezen de Duitse stad boven alternatieven als Parijs of Amsterdam. Dat blijkt uit een uitvoerige inventarisatie van Bloomberg, dat publieke uitingen en plannen van de diverse bedrijven onderzocht. Volledige bedrijfsverhuizingen blijven nog uit, maar onderdelen van die bedrijven maken wel al de oversteek.

Ook Ierland populair

Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley verhuizen delen van hun nu Londense vestigingen naar Frankfurt, de naam van die stad valt tientallen keren in de inventarisatie. Daarnaast blijkt ook Dublin populair. Parijs en Amsterdam worden in de inventarisatie slechts twee keer genoemd. 

"Frankfurt is erg goed gesitueerd, het ligt in het hart van Europa en heeft een goede infrastructuur en aantrekkelijke kantoorprijzen", zegt Stefan Winter, hoofd van de Duitse vereniging van buitenlandse banken tegen Bloomberg. Gek genoeg eigenschappen die Amsterdam ook heeft.

Amsterdamse lobby

Waarom ze dan toch wegblijven weet de woordvoerder van wethouder Kajsa Ollongren (Economie) niet. "Wel horen we in veel gesprekken terug dat het bonusplafond in Nederland in ieder geval banken weerhoudt."

Ollongren voert al jarenlang een actieve lobby om bedrijven naar Amsterdam te halen. Dat gebeurt in principe wereldwijd, maar sinds de brexit is er extra aandacht gekomen voor bedrijven die voorheen automatisch naar Londen zouden gaan. "Ze lijken inderdaad minder voor Amsterdam te kiezen", zegt de woordvoerder. "So be it, er zijn veel andere takken van sport waar we ons ook op richten." 

FinTech

Technologiebedrijven zoals Netflix en Tesla aantrekken krijgt bijvoorbeeld veel aandacht en past volgens de woordvoerder in de strategie om Amsterdam te profileren als een ideale stad voor startups.

Volgens Bruegel, een denktank, zou Londen door de brexit 10.000 banen bij banken en 20.000 banen in financiële dienstverlening kunnen verliezen. Daarmee zou 1,8 triljoen euro aan voor klanten beheerd geld Groot-Brittannië kunnen verlaten.

Winter, van de Duitse vereniging van buitenlandse banken, maakte vandaag bekend te rekenen op 3.000 tot 5.000 nieuwe banen als gevolg van brexit.

Een jaar geleden werd druk gespeculeerd over waar de Londense bedrijven naartoe zouden gaan. Mathijs Bouman zat destijds met zijn voorspelling behoorlijk goed en zette ook in op Frankfurt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore