Geld en Werk

Commissaris De Hoop Scheffer: 'Splitsing Air France-KLM geen optie'

12 mei 2018 11:57 Aangepast: 14 mei 2018 08:57
Jaap de Hoop Scheffer is commissaris bij Air France-KLM. Beeld © ANP

Het huwelijk met Air France heeft KLM veel goeds gebracht en een einde ervan 'is geen optie'. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, sinds 2011 commissaris van Air France-KLM.

Volgens De Hoop Scheffer zet de consolidatieslag in de luchtvaart de komende tijd juist door. "We hebben in de luchtvaart een enorme consolidatie gezien. Die wordt groter en er komt steeds meer samenwerking", zei hij vanmorgen in het programma Nieuwsweekend op NPO Radio 1.

De afgelopen jaren stapelen de problemen zich op bij het Franse deel van het bedrijf dat in 2003 fuseerde. Sindsdien klinkt de roep om een zelfstandig KLM steeds luider, zeker na de vele stakingen in Frankrijk die het bedrijf financieel hard raken en het opstappen van topman Janaillac vorige week.

'Bezig met opvolger Janaillac'

De Hoop Scheffer: "We zijn na het stoppen van Janaillac bezig met het zoeken van een opvolger. Tot mijn vreugde zien de Franse bonden ook in dat we hier uit moeten komen. En als ik zeg dat we hier uit moeten komen, met een nieuwe topman, dan is dat in de huidige combinatie, Air France-KLM."

De commissaris herhaalde de woorden van president-directeur Pieter Elbers dat KLM veel profijt heeft gehad van deze combinatie. Op de vraag of het uitstappen van KLM uit het fusiebedrijf een mogelijkheid is, was de oud-minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO dan ook duidelijk. "Nee, dat is geen optie. Wat mij betreft blijft dit huwelijk overeind. Aan mij zal het in ieder geval niet liggen."

Lees verder: Kabinet wil KLM niet losweken uit noodlijdend Air France-KLM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van