Geld en Werk

'Minder werk voor zzp'ers door nieuwe VAR'

05 juli 2016 10:18 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © Getty Images

Zzp'ers krijgen minder klussen toebedeeld sinds de invoering van 'de nieuwe VAR' twee maanden geleden, blijkt een een inventarisatie van Randstad. Opdrachtgevers zijn huiveriger geworden om mensen in te huren met de komst van de modelovereenkomst.

De modelovereenkomst is per 1 mei ingevoerd. Er is een overgangsregeling van een jaar voor bedrijven om hun werkwijze aan te passen, maar veel bedrijven houden zich al aan de nieuwe regels om boetes te voorkomen.

Volgens Randstad zijn veel bedrijven afwachtend bij het inhuren van zzp'ers. "Er heerst nog een hoop onzekerheid waardoor bedrijven afwachten of de keuze maken om geen zzp’ers in te huren", zegt zzp-programmadirecteur Arco Elsman. RTL Z meldde al eerder dat een grote groep bedrijven zzp'ers alleen nog wil inhuren via een tussenpersoon, zoals een uitzendbureau of payroller.

'95% voldoet niet aan nieuwe regels'

Bedrijven bemoeien zich er volgens het uitzendbureau meer mee of zzp'ers ondernemer zijn. Voorheen lag de verantwoordelijkheid bij de zzp'er zelf, maar nu kunnen bedrijven beboet worden als ze iemand inhuren die geen ondernemer is, en er sprake is van een schijnconstructie. 

Volgens Randstad voldoet de gemiddelde zzp'er die nu nog met een VAR-verklaring werkt in 95 procent van de gevallen niet aan de strengere nieuwe regels, waardoor ze niet voor hun opdrachtgever kunnen blijven werken. Ze hebben bijvoorbeeld hun administratie niet op orde of zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Gezagsverhouding

De nieuwe regels zijn bedoeld om iets te doen aan schijnzelfstandigheid bij zelfstandigen, die eigenlijk gewoon bij een bedrijf in dienst zijn. Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval ziet de Belastingdienst de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf.

Lukt het niet om een modelovereenkomst op te stellen? In ZZP Dossier zocht RTL Z-redacteur Ann-Lynn Hamelink de alternatieven uit.

Lees meer bij RTL Z:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore