Geld en Werk

Duvel Moortgat stapt in Brouwerij 't IJ

25 september 2015 17:52 Aangepast: 26 september 2015 01:26
Beeld © ANP

De Belgische familiebrouwer Duvel Moortgat neemt een belang in de Amsterdamse Brouwerij 't IJ.

Speciaalbierbrouwerij 't IJ begon in 1983 als specialist in Belgische bieren. Een aantal van de bieren - met namen als Zatte, Natte, IJwit en Paasij - is een begrip geworden in Amsterdam. Het bedrijf werd in 2008 overgenomen door oud-cafébazen Patrick Hendrikse en Bart Obertop en is sindsdien flink gegroeid.

Dat deed het al die tijd op eigen kracht, maar is nu een samenwerking aangegaan met familiebedrijf Duvel om die groei te kunnen blijven voortzetten. Duvel kan 't IJ ondersteunen met financiële slagkracht, maar ook in brouwtechniek en distributie. Hoe groot het belang is dat Duvel neemt, wil geen van beide partijen zeggen. 

Duvel dol op speciaalbierbrouwers
Brouwerij 't IJ is een kleine partij in de markt: het brouwt op twee locaties en produceerde vorig jaar een krappe 20.000 hectoliter. Ter vergelijking: Duvel Moortgat brouwde in 2014 in totaal 1,2 miljoen hectoliter. Dat bedrijf was beursgenoteerd, maar topman Michel Moortgat haalde het in 2013 van de beurs. 

Duvel lijkt een slag te willen slaan op speciaalbiergebied, want het nam eerder dit jaar ook al de kleine Amerikaanse brouwers Firestone Walker Brewing Company, Brewery Ommegang en Boulevard Brewing Company over, die ook 'craft beers' maken. In Amerika is, net als in Nederland, de markt voor speciaalbier booming. Biergigant Heineken kocht eerder deze maand een omstreden belang in de ambachtelijke brouwer Lagunitas.

Eerst groei in Nederland
Eigenaren Bart Obertop en Patrick Hendrikse blijven aandeelhouders en houden de dagelijkse leiding over Brouwerij 't IJ. Ook blijft de brouwerij voorlopig op dezelfde locaties gevestigd, waaronder de bekende brouwerij met proeflokaal in Molen De Gooyer. 

Aan De Tijd vertelde Hendrikse dat 't IJ met de investering eerst sterker wil worden in Nederland, voordat het gaat kijken naar het buitenland. In een persbericht benadrukt hij daarnaast dat de overname geen invloed zal hebben op de "eigenheid en zelfstandigheid" van het bedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore