Geld en Werk

Fries Powerfield schrapt bouw eigen fabriek voor zonnepanelen

09 mei 2018 15:23 Aangepast: 09 mei 2018 16:27
Beeld © ANP

De Friese ontwikkelaar van zonneparken Powerfield schrapt zijn plannen voor een eigen fabriek voor de productie van zonnepanelen in Appingedam.

Vorig jaar kondigde Powerfield aan 20 miljoen euro te investeren in een eigen fabriek, waar 100 tot 150 mensen zouden gaan werken. De zelf geproduceerde panelen zouden deels worden geplaatst op de eigen zonneparken, die het bedrijf ontwikkelt.

Amerikaanse importheffing

Powerfield wijt het schrappen van de plannen aan 'mondiale economische ontwikkelingen in de solar sector'. Het bedrijf wijst op een Amerikaanse importheffing van 30 procent op buitenlandse zonnepanelen, die begin dit jaar werd ingevoerd. Daardoor zouden Chinese producenten hun producten lastiger in de VS kwijt kunnen.

Volgens het bedrijf is de prijs van zonnepanelen in Europa ingezakt, vooruitlopend op een afschaffing van de minimale importprijs van Chinese panelen in de Europese Unie in september. Powerfield verwacht dat de Chinese producenten de panelen die ze moeilijker in de VS kwijt kunnen, in Europa zullen dumpen.

Pijn in het hart

Door die ontwikkelingen gaat het volgens directeur Elwin ter Horst niet meer lukken een 'succesvolle traditionele zonnepanelenfabriek' in Nederland te bouwen. "We hebben met pijn in het hart besloten er een streep door te zetten, voordat we zouden beginnen met investeren".

In plaats van eigen productie kijkt Powerfield nu of het zonnepanelen van de Nederlandse producent Energyra kan gaan gebruiken. Energyra werkt aan een nieuwe fabriek in Noord-Holland. De zonnepanelen die daar worden gemaakt, zouden innovatiever zijn dan de Chinese panelen.

Powerfield zegt de voor de bouw van de eigen fabriek verkregen subsidie te hebben terugbetaald.

Subsidie

Nog maar een jaar geleden beweerde Ter Horst nog Nederlandse productie juist mogelijk was geworden doordat zonnepanelen uit China fors duurder waren geworden door de importheffing die de Europese Commissie in 2013 heeft ingesteld, en de hoge transportkosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore